Hier vindt u uw
patiëntenportaal
Waarmee kunnen we u helpen?
Contact opnemen?
Wij helpen u graag verder. Neem telefonisch contact met ons op of stel gemakkelijk online uw vraag (alleen voor niet-medische vragen).
Behandeling van de gebroken heup
Afhankelijk van de plaats van de breuk, uw leeftijd en uw conditie wordt voor een behandelmethode gekozen. Er zijn twee methoden:
- Kophalsprothese: Een operatie waarbij de orthopeed de heupkop vervangt. Ook kan het hele heupgewricht worden vervangen.
- Een operatie waarbij de traumachirurg de botdelen vastzet met schroeven of met een pen in de mergholte.
Voorbereiding
Aan de hand van een röntgenfoto bepaalt de arts de methode. Bij een operatie wordt u op de afdeling Spoedeisende Hulp onderzocht of uw lichamelijke conditie het toelaat. Bij een operatie krijgt u een slangetje in de blaas (katheter) en een infuus in uw arm (voor vocht of eventuele medicijnen). Een verpleegkundige brengt u naar de verpleegafdeling, de afdeling Chirurgie of Orthopedie, waar wij een gesprek voeren over medicijnen en andere zaken. Wordt u dezelfde dag geopereerd? Dan moet u nuchter blijven. Dit betekent niet meer eten, drinken of roken.
Trombosepreventie
Door de operatie en de tijd dat u op bed moet blijven kunnen er stolsels in aderen ontstaan (trombose). Om dit te voorkomen krijgt u 4 weken lang 1 keer per dag een injectie in de buikhuid.
Dag van de operatie
Tijdens de operatie mag u geen sieraden, make up, kunstnagels of nagellak dragen. Vlak voor de operatie krijgt u een verdoving (meestal door middel van een ruggenprik). Als u wilt kunt u hiervoor in lichte slaap worden gebracht. De operatie duurt ongeveer 1 uur.
Na de operatie
Soms houdt u in de wond 1 of 2 wondslangetjes (drains) om wondvocht of bloed op te vangen. Als de toestand stabiel is gaat u naar de verpleegafdeling. Hier krijgt u regelmatige controle van de verpleegkundige. De wond kan een tijdje nalekken, en uw been kan wat dik blijven. Ook kunt u wat verward zijn na de operatie omdat u in korte tijd veel ingrijpende indrukken te verwerken krijg. Soms komt dan een geriater bij u kijken.
Thuis
Afhankelijk van de operatiemethode wordt duidelijk op welke methode u gaat revalideren. Soms kunt u thuis niet meteen de normale gang van zaken oppakken. Daarom kijken we samen met u en uw familie naar eventuele problemen en de mogelijke oplossingen daarvoor. Het is mogelijk dat u na de operatie niet in staat bent om thuis verder te revalideren. Soms kunt u in dat geval onder deskundige begeleiding revalideren in een verpleeghuis. Zodra u zelfstandig kunt functioneren, gaat u weer naar huis.
Meer informatie
Voor meer informatie over een gebroken heup verwijzen wij naar de uitgebreide patiëntenfolder. Deze kunt u vinden in het folderblok bovenaan deze pagina.