Wat zijn amandelen?
De keelamandelen zijn bij een wijd geopende mond vaak te zien tussen het gehemelte en de plooien van de keel; de neusamandel zit aan de neusachterwand achter het gehemelte en is in de keel alleen te zien als hij sterk is gezwollen. Ze dienen om binnendringende ziekteverwekkers op te vangen en onschadelijk te maken.
Wanneer raken amandelen ontstoken?
Als ze de hoeveelheid binnendringende ziekteverwekkers niet meer aan kunnen, raken ze zelf ontstoken. Ze raken opgezwollen en kunnen allerlei klachten veroorzaken, van keelpijn tot snurken, van oorontsteking tot terugkerende verkoudheid. Grote, geïrriteerde keelamandelen kunnen veel verschillende klachten veroorzaken, zoals keelpijn, slikklachten, afgenomen eetlust, moeheid en zelfs belemmering van de ademhaling.
Amandelen verwijderen
Als de amandelen meer kwaad dan goed lijken te doen, stelt de KNO-arts voor ze te verwijderen. Zo kan de neusamandel worden verwijderd door een operatieve ingreep, die adenotomie wordt genoemd. Als de keelamandelen worden verwijderd, dan moet op kinderleeftijd ook altijd de neusamandel worden uitgenomen; dit heet adeno-tonsillectomie. Zowel de keelamandelen als de neusamandel worden via de mond verwijderd.
De ernst van de klachten bepaalt of het nodig is de amandelen te verwijderen. Hierbij is de mate van ziekzijn van belang, maar ook de vraag hoe vaak dit optreedt.