Mijn Groene Hart Ziekenhuis

Hier vindt u uw
patiëntenportaal

alle behandelingen en onderzoeken

Bevalling

behandeling

Sommigen vrouwen vinden het een prettig en veilig idee om in het ziekenhuis te bevallen. Soms is hiervoor een medische indicatie. Wat de reden ook is, u bent van harte welkom in het GHZ.

Contact opnemen?

Wij helpen u graag verder. Neem telefonisch contact met ons op of stel gemakkelijk online uw vraag (alleen voor niet-medische vragen).

Kennismakingsbezoek

Het is mogelijk een een kijkje te nemen door middel van onze 360-graden video. Ook hebben wij een voorlichtingsvideo voor zwangeren. Beide video's vindt u onderaan deze pagina. 

Inschrijven voor een bevalling in een ziekenhuis is nooit nodig. Ook bij het GHZ is dat niet van toepassing. U bent altijd van harte welkom!

Bevalplan

De bevalling komt in zicht en je kijkt uit naar de geboorte van jullie kind. Je partner en jij hebben verwachtingen van de bevalling en wellicht ook specifieke wensen. Het is goed om deze vooraf met elkaar te bespreken. Hiervoor zal een uitgebreide afspraak worden gepland in de zwanger schap. Het kan helpen om de belangrijkste punten alvast kort op te schrijven in een bevalplan

In een dergelijk plan kun je opschrijven wat voor jullie belangrijk is en op welke punten je ondersteuning denkt nodig te hebben. Soms is dit gebaseerd op de ervaring bij een eerdere bevalling.

Open het bevalplan

Als de bevalling begint

Als u het vermoeden hebt dat het moment is aangebroken om naar het ziekenhuis te gaan, belt u dan eerst naar Het Vrouw Kind Centrum en wacht hun advies af. Als de bevalling onder leiding van de verloskundige of huisarts plaatsvindt, wacht u hun advies af voordat u naar het ziekenhuis gaat.

Soms is het lastig te bepalen wanneer de bevalling is begonnen. Zelfs als u al eerder bevallen bent is het soms moeilijk te herkennen. De bevalling kan op verschillende manieren beginnen:

  • Het verliezen van de slijmprop

    Gedurende de zwangerschap is de baarmoedermond gesloten. Deze wordt bedekt door een slijmprop. Aan het einde van de zwangerschap wordt de baarmoedermond weker. De slijmprop komt dan los. De meeste zwangere vrouwen hebben deze nog nooit gezien, omdat je deze vaak verliest tijdens het plassen zonder dat je er erg in hebt. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de bevalling per direct begonnen is.

    Bij het verweken van de baarmoedermond treedt ook wel eens wat bloedverlies op. Dit is normaal, omdat de baarmoedermond zeer goed doorbloed is tijdens de zwangerschap. Als u meer bloed verliest dan bij een bescheiden menstruatie, moet u even contact met ons opnemen. Dan maken we een afspraak met u.

  • Het breken van de vliezen

    Bij maar 10% van de zwangeren begint de bevalling door het breken van de vliezen. U verliest eerst een hele plons vruchtwater, waarna het meestal nog een tijdje blijft doorsijpelen. Het kan ook zijn dat u slechts iedere keer een beetje vruchtwater verliest, waardoor het soms moeilijk voor uzelf te beoordelen is of de vliezen nu daadwerkelijk gebroken zijn.

    In principe hoeft u niet meteen te bellen bij het breken van de vliezen. U kunt het op gang komen van de bevalling afwachten. Bij het breken van de vliezen komt de bevalling meestal geleidelijk op gang. In sommige gevallen gebeurt er ook helemaal niets. Er zijn een aantal dingen belangrijk wanneer u denkt dat uw vliezen gebroken zijn:

    Vruchtwater

    Doorgaans is het vruchtwater kleurloos. U kunt er wat witte vlokjes in zien maar ook een beetje bloedverlies als gevolg van het breken van de vliezen. Beide zijn gewoon. Echter wanneer het vruchtwater groen is, wil uw gynaecoloog dit zo snel mogelijk weten. Dit is namelijk een teken dat de baby het een beetje benauwd heeft of heeft gehad. Dit is reden om de conditie van de baby eerder te willen monitoren (CTG).

    Infectiegevaar

    Zodra de vliezen gebroken zijn, is er een open verbinding tussen uw baby en de buitenwereld. Dit kan geen kwaad mits u er maar voorzichtig mee om gaat. U kunt gewoon douchen ter ontspanning of om de weeën op te vangen maar het is beter dat u niet in bad gaat.

    Wanneer wel bellen na het breken van de vliezen?

    • Als er sprake is van groen vruchtwater.
    • Als de bevalling niet in de eerste 24 uur na het breken van de vliezen op gang komt, moet u bellen. Dan maken wij een afspraak met u om langs te komen.
    • Bij een afwijkende ligging of als het kindje nog niet is ingedaald moet u bellen als de vliezen breken.
  • Weeën

    Gedurende de gehele zwangerschap trekt de baarmoeder soms samen. Wanneer hier geen regelmaat in zit, de samentrekkingen niet pijnlijk zijn en het van voorbijgaande aard is, noemen we dit harde buiken.

    Er komt een moment dat deze samentrekkingen krachtiger, langduriger en pijnlijker worden. Het begint vaak met een menstruatieachtig gevoel in de onderbuik dat steeds groter en heftiger wordt en zich uitbreidt over de hele buik en soms ook de onderrug. Dit worden weeën genoemd.

Bij aankomst in ons ziekenhuis kunt u eventueel gebruik maken van een rolstoel. Die staat voor u klaar in de centrale hal. U meldt zich vervolgens direct op het Vrouw Kind Centrum op Locatie Gouda (volg verpleegafdeling C, 4e etage). Komt u voor een inleiding, dan meldt u zich op de afgesproken tijd op het Vrouw Kind Centrum op Locatie Gouda (volg verpleegafdeling C, 4e etage).

Parkeren is mogelijk op parkeerterrein P1 of parkeergarage P2. U kunt het ziekenhuis 24 uur per dag betreden via de hoofdingang. Als u na 21 uur komt, neem dan bij de hoofdingang de deur links van de draaideur. Daar zit een bel met intercom waar u zich kunt melden.

Voor acute verloskunde of dringende hulp aan zwangeren buiten kantoortijden belt u het Vrouw Kind Centrum (0182) 505400.

Verloop van de bevalling

  • Ontsluiting

    Gedurende de ontsluitingsfase heeft u weeën. Deze zijn nodig om de baarmoedermond te openen. Tijdens de ontsluitingsfase voelt de arts-assistent of verloskundige, door middel van inwendig onderzoek regelmatig de vordering van de ontsluiting en de stand van het hoofdje van de baby. Bij 10 centimeter is er sprake van volledige ontsluiting. Pas daarna kunt u gaan persen.

  • Geboorte

    Wanneer u volledige ontsluiting heeft bereikt (10 cm), krijgt u toestemming om te gaan persen. Sommige vrouwen hebben zelf al het gevoel te moeten drukken, andere moeten soms nog wat langer doorzuchten om de baby verder te laten indalen.

    U krijgt instructie hoe te persen door degenen die uw bevalling begeleiden. Persen kost veel kracht en is zeer vermoeiend. Als het hoofdje bijna geboren is, zal de begeleider u wisselend instrueren; zuchten, persen, zuchten etc. Op deze manier proberen zij het laatste stukje vloeiend te laten verlopen. Als de baby geheel geboren is, wordt hij of zij bij u op de buik gelegd. Zodra de navelstreng niet meer klopt wordt deze doorgeknipt.
    Sommige baby's komen huilend ter wereld. Andere moeten even gestimuleerd worden.

    Bijna geen enkele baby wordt geheel roze geboren. Ze zijn meestal een beetje blauw/paars tot ze een paar goede ademteugen gedaan hebben. De handjes en voeten kunnen nog veel langer deze kleur houden, dit is normaal. 

  • Nageboorte

    Na de geboorte van uw kindje moet de moederkoek (placenta) nog geboren worden. U krijgt een middel toegediend om de baarmoeder te laten samentrekken.

    Het samentrekken zorgt ervoor dat de moederkoek loslaat en de vaten in de baarmoeder worden dichtgeknepen. Dit is van belang om de hoeveelheid bloedverlies zo veel mogelijk te beperken. Als u kramp in de baarmoeder krijgt, vragen we u om nog een keer te persen om zo de moederkoek geboren te laten worden. Meestal gebeurt dit binnen enkele minuten. Wanneer de moederkoek niet binnen het uur spontaan geboren is, wordt deze onder narcose op de operatiekamer door de gynaecoloog met de hand verwijderd. Wanneer ook de moederkoek geboren is, kunnen wij u feliciteren.

  • Hechten

    Als gevolg van de geboorte kan het weefsel rondom uw vagina en anus beschadigd zijn. Soms heeft de verloskundige of arts-assistent een knip gezet. In beide gevallen wordt u gehecht. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Als ook de kringspier is ingescheurd, wordt u onder narcose op de operatiekamer gehecht.

  • Controle

    Gedurende de bevalling worden u en uw baby nauwlettend in de gaten gehouden. Bij uzelf moet u denken aan controle van bloeddruk, pols en temperatuur. Als het nodig is doen we aanvullend bloed- en/of urineonderzoek.
     
    Van uw baby wordt er tijdens de bevalling regelmatig en in sommigen gevallen ook continu een hartfilmpje (ctg) gemaakt. Dit kan uitwendig door middel van twee knoppen op uw buik. Eén knop registreert de hartslag van de baby, de andere knop meet de frequentie van de weeën. Als uitwendig de registratie slecht is, kan er ook inwendig geregistreerd worden. Dit gebeurt met behulp van een draadje op het hoofd van de baby. Dit is niet schadelijk voor uw kind maar zorgt wel voor nauwkeuriger registratie. 

  • Ondersteuning

    De meeste zwangere vrouwen vinden het erg prettig als er iemand ter ondersteuning aanwezig is. Wie dat is maakt voor ons niet uit. Het kan uw partner zijn, een vriendin of de moeder. Iemand die u vertrouwt en u tot rust brengt.

Pijnstilling

In principe gaat elke bevalling gepaard met pijn. Er zijn vaak meerdere momenten dat u het even niet meer ziet zitten. Ook juist op die momenten wordt er samen met u en uw partner gekeken naar wat voor u op dat moment het beste werkt. Dit kan bijvoorbeeld door het aannemen van een andere houding (bijvoorbeeld op de skippybal), het nemen van een ontspannen douche of samen een tijdje zuchten.

Wanneer al deze inspanningen niet meer voldoende voor u werken, zijn er nog twee alternatieven. De één is een infuus met remifentanil waarbij u zelf op elk gewenst moment op een zelfbedienings knop kan drukken waarmee u uzelf remifentanil toedient wanneer u het nodig vindt. Remifentanil haalt de scherpe kantjes van de pijn af en u wordt er tegelijkertijd wat suffig van. Soms kan er een reden zijn om in plaats van deze remifentanil pomp een spuit met pethidine te geven. Dit heeft bijna dezelfde werking op de pijn, maar wordt maar eenmalig gegeven en u heeft er zelf geen invloed op.

De ander is een ruggenprik. Hierbij brengt de anesthesist een slangetje in uw rug waardoor een verdovende vloeistof wordt ingespoten. De pijn van de weeën verdwijnt hierdoor geheel of gedeeltelijk. In het GHZ is 24 uur per dag een anesthesist beschikbaar om een ruggenprik toe te dienen.

Welke vorm van pijnstilling wordt toegediend is onder andere afhankelijk van de vordering van de ontsluiting. In overleg met de gynaecoloog wordt afgesproken welke vorm van pijnstilling u krijgt en wat het tijdstip van toediening is.

 

Geboorteaangifte

U moet de geboorte van uw kindje, geboren in het Groene Hart Ziekenhuis, bij de gemeente Gouda melden. Dit doet u door aangifte van geboorte te doen. U moet binnen 3 dagen na de geboorte aangifte doen. De geboortedag telt niet mee.

Kijk voor meer informatie over de aangifte van geboorte op www.gouda.nl/geboorte

Neem een kijkje

Gerelateerde specialismen

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.7

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 400 beoordelingen