Fase 1. Verwijzing voor darmonderzoek
Patiënten waarbij er mogelijk sprake is van darmkanker kunnen terecht op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten voor een 'intakegesprek' ter voorbereiding op het darmonderzoek.
Fase 2. Onderzoeken
Enkele dagen na het intakegesprek vindt het darmonderzoek (coloscopie) plaats op de Scopie afdeling. Hierbij wordt met een kijkbuisinstrument (de endoscoop) de binnenkant van de dikke darm bekeken en kunnen kleine stukjes weefsel worden weggenomen voor verder microscopisch onderzoek door de patholoog.
Fase 3. Uitslag van de coloscopie
Direct na afloop van het darmonderzoek vertelt de MDL-arts of er op basis van het onderzoek aanwijzingen zijn voor de aanwezigheid van een kwaadaardige afwijking.
Fase 4. Aanvullende onderzoeken
Over het algemeen is aanvullend onderzoek nodig om nauwkeuriger te bepalen hoe groot de tumor precies is en of er uitzaaiingen zijn en/of om uw situatie verder in kaart te brengen.
Fase 5. Behandelplan
De uitslagen van de onderzoeken worden tijdens een vaste patiëntenbespreking besproken door het gespecialiseerd behandelteam en het team formuleert een behandeladvies. De patiënt stelt samen met zijn/haar specialist het definitieve behandelplan vast.
Fase 6. Behandeling
De behandeling van darmkanker is afhankelijk van de plaats van de darmkanker (dikke darm of endeldarm), de grootte van de tumor en of er sprake is van uitzaaiingen. Bij darmkanker bestaat de behandeling meestal uit een darmoperatie, bij endeldarmkanker eventueel in combinatie met bestraling (radiotherapie). Bij een deel van de patiënten is verdere 'systemische' behandeling nodig, bijvoorbeeld chemotherapie.
Fase 7. Nazorg
Na de behandeling van darmkanker blijven patiënten de eerste jaren onder controle. Daarnaast is er in de nazorgfase ook veel aandacht voor psychosociale begeleiding en ondersteuning.