De behandeling van myomen in de baarmoeder
Mocht een behandeling nodig zijn, dan zijn er twee behandelingsmogelijkheden voor myomen. In sommige gevallen bieden medicijnen voldoende uitkomst. Soms zijn myomen via een betrekkelijk eenvoudige operatie te verwijderen, dit heet uterusembolisatie. In enkele gevallen is het nodig de baarmoeder te verwijderen.
Wat is embolisatie?
Bij embolisatie wordt de bloedtoevoer naar de myomen verminderd, waardoor de myomen niet meer groeien en vaak kleiner worden of zelfs verdwijnen. Hierbij wordt speciaal (embolisatie) materiaal in een slagader gebracht om de toevoer van bloed te stoppen. Een embolisatie wordt verricht door een interventieradioloog. Een interventieradioloog is gespecialiseerd in het doen van ingrepen onder röntgen doorlichting.
Voor wie is embolisatie bedoeld?
Embolisatie is vooral geschikt voor vrouwen die geen kinderen meer willen en die hevig bloedverlies tijdens de menstruatie als klacht hebben. Ook voor pijnklachten en 'druk' klachten kan embolisatie soms uitkomst bieden. Voor vrouwen die nog zwanger willen worden is het uitvoeren van een embolisatie af te raden.
Voorbereiding voor de embolisatie
De opnamemedewerkster maakt met u een afspraak voor de ingreep. Ook geeft zij een verwijzing voor het laboratorium voor het afnemen van bloed. Op de opnamedag mag een licht ontbijt gegeten worden, maar u moet minstens twee uur voor de ingreep nuchter zijn. Op de verpleegafdeling krijgt u een infuus en een blaaskatheter, dit is nodig voor het contrastmiddel.
Embolisatie van myomen
De interventieradioloog verricht de embolisatie op de behandelkamer (angiokamer) van de afdeling Radiologie. Onder plaatselijke verdoving wordt een buisje in één van de liesslagaders geschoven. Via dit buisje wordt een dun slangetje in het bloedvat gebracht en worden de bloedvaten van het bekken zichtbaar gemaakt. Het slangetje wordt uiteindelijk in het bloedvat gebracht wat de baarmoeder (en myomen) van bloed voorziet. Vervolgens sluit de arts via de katheter de slagader met embolisatie materiaal af. Na de embolisatie worden de katheter en het buisje verwijderd.
Naar huis
Meestal mag u de dag na de embolisatie naar huis. Thuis houdt de pijn meestal de eerste week nog aan. Wij raden aan om de eerste week in ieder geval niet te werken. Soms ontstaat weken tot maanden na de embolisatie vaginale afscheiding. Dit komt door het krimpen van de myomen. Tampons mogen wel gebruikt worden. Geslachtsgemeenschap, zwemmen en in bad zitten is de de eerste twee weken na de embolisatie niet toegestaan.
Contact
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met afdeling Gynaecologie, tel: (0182) 50 54 00. Ook kunt u bellen met het algemene nummer van het GHZ: (0182) 50 50 50 en vragen naar toestel 3434. Dit nummer is dag en nacht bereikbaar.