Wrijving
Er is toenemende wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Ook kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan op het bot. Er kan zich vocht ophopen in het gewricht en de omliggende weefsels, vandaar de zwelling. Zowel de pijn als de zwelling maken bewegen moeilijk.
Niet-operatieve behandeling
In de eerste instantie zal de orthopeed in overleg met u kiezen voor een niet-operatieve behandeling van de slijtage aan de enkel. Denkt u dan aan:
- Advies over het gebruik van uw enkel
- Belasting van uw enkel aanpassen (sporten)
- Een enkelbrace dragen
- Gewicht verliezen
- Medicijnen, zoals ontstekingsremmende pijnstillers. De slijmvliesontsteking en vochtvorming in het gewricht kunnen hier goed op reageren
- Injectie in het enkelgewricht met een sterk ontstekingsremmend middel. De zwelling en de pijn blijven hiermee vaak lang weg
- Aanpassing aan de schoenen. Een gewone steunzool is meestal onvoldoende. Een verstijving van de zool van de schoen en verandering aan het profiel van de zool kunnen de belasting van de enkel verminderen. Hetzelfde geldt voor orthopedische schoenen, waarbij de enkel goed wordt vastgehouden door de schoen. Dit zijn altijd wat hogere schoenen, maar het hoeven beslist geen logge zware "kisten" te zijn. Dit vasthouden van de enkel bij het lopen, kan ook bereikt worden met een losse koker, die u in uw gewone schoen draagt.
Als de niet-operatieve behandeling uiteindelijk geen succes heeft, kan een operatie worden overwogen.
Kleine operatie
Als de slijtage nog in een vroeg stadium is en klachten ontstaan door botaangroeiingen rond het gewricht kan het helpen deze botvorming te verwijderen. Dit kan soms met een kijkoperatie. Ook kunnen we met een operatie losse stukken bot of kraakbeen verwijderen. Voor deze ingrepen is slechts een korte ziekenhuisopname nodig. Hierna revalideert u enkele weken, waarbij u met krukken loopt.
Grote operatie
Als slijtage grote problemen geeft en het lopen steeds slechter gaat kan een grotere operatie nodig zijn. Er zijn hierbij twee mogelijkheden:
- De enkel vastzetten
- Een kunstgewricht: deze operatie bevindt zich nog in een experimenteel stadium en de resultaten zijn op dit moment zeer onvoorspelbaar
De enkel vastzetten
Deze operatie wordt een artrodese van de enkel genoemd. Bij de artrodese wordt de enkel in een stand gezet, die het lopen en afwikkelen zo makkelijk mogelijk maakt. De pijn en zwelling gaan uiteindelijk weg. U kunt uw voet licht bewegen, dankzij de soepelheid van andere gewrichten in de voet.
Er is vaak wel een kleine schoenaanpassing noodzakelijk, in het bijzonder een zoolverstijving. Een hoge schoen is niet meer nodig
Na deze operatie zijn zwaardere werkzaamheden vaak weer mogelijk, net als wandelen en fietsen. Hardlopen is met een aangepaste sportschoen in veel gevallen mogelijk, maar dit zullen geen lange afstanden zijn. U kunt geen schoenen met hoge hakken meer dragen.