Hoe worden afwijkingen aan de galblaas vastgesteld?
Door middel van een echografie wordt met behulp van geluidsgolven de galblaas met stenen op een beeldscherm afgebeeld. Dit is een veilig en pijnloos onderzoek.
De behandeling aan de galblaas
Als de galstenen klachten veroorzaken of als de galblaas is ontstoken, wordt meestal de hele galblaas verwijderd, inclusief stenen. Dit wort ook wel cholecystectomie genoemd. Er kan prima geleefd worden zonder galblaas.
De operatie aan de galblaas
De meest gebruikte methode is de laparoscopische galblaasverwijdering. Bij deze operatie worden er in de buik vier kleine gaatjes gemaakt. Door één van de gaatjes gaat een miniatuur camera (de laparoscoop) naar binnen die alles registreert wat in de buikholte gebeurt. Door de andere gaatjes worden buisjes gestoken, dat zijn de werkkanalen voor de speciale instrumenten van de chirurg. Als er sprake is van bijvoorbeeld een heftige ontsteking wordt er gekozen om de galblaas op de 'gewone' manier te verwijderen. Dit houdt in dat de buik ter plaatse van de galblaas wordt geopend met een snede. Omdat u dan een grotere buikwond heeft zal het herstel langer duren.
Na de operatie
De dag van de operatie, en de eerste dag na de operatie, kunnen klachten voorkomen als misselijkheid, schouderpijn en een beurs gevoel. Na een laparoscopische galblaasverwijdering kunt u vaak de volgende dag weer naar huis (ontslag).
Wanneer contact opnemen?
Als zich thuis complicaties voordoen, kunt u contact opnemen met uw specialist, via de polikliniek assistent Chirurgie, tel: (0182) 50 58 78, dit nummer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Buiten de openingstijden van de polikliniek en bij acute problemen kunt u ook bellen met de Spoedeisende Hulp, (0182) 50 53 27.
Meer informatie
Lees de uitgebreide informatie over het verwijderen van de galblaas in onze patiëntenfolder. Deze vindt u in het folderblok bovenaan deze pagina.