Soms komt de huisarts er bij toeval achter dat er een hartklep afwijking is doordat er een ruis bij het hart te horen is. Soms zijn er speciale klachten zoals: kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid, pijn op de borst, opgezette voeten en /of onregelmatige hartslag. Bij deze klachten kan uw huisarts u doorverwijzen naar een cardioloog.
Oorzaak hartklepaandoening
Er zijn verschillende oorzaken. Sommigen mensen worden ermee geboren. Andere krijgen een hartklepaandoening door ziekte of ouderdom.
Onderzoek hartklepaandoening
Naast de algemene onderzoeken zoals bloedonderzoek, lichamelijk onderzoek en een hartfilmpje (ECG) wordt er vaak een echocardiogram en hartkatheterisatie gedaan om vast te stellen of er een hartklep vernauwing of lekkage is.
Behandeling hartklepaandoening
Een behandeling van een hartklepaandoening is niet altijd nodig. Aan de hand van de ernst van de klachten en de onderzoeken bepaalt de cardioloog of behandeling nodig is of dat er alleen regelmatig controle nodig is.
De behandeling kan bestaan uit medicatie en/ of een dieet en vochtbeperking.
Het kan ook zijn dat er een operatie nodig is. Hartklepoperaties vinden niet plaats in het GHZ maar in een hartchirurgisch centrum. Uw cardioloog bespreekt met u in welk centrum u het beste geholpen kunt worden. Er zijn verschillende operaties mogelijk.
Na de operatie komt u meestal voor verder herstel op de verpleegafdeling van het GHZ terug. Na ontslag kunt u in het GHZ een revalidatieprogramma volgen.
Folders
Bekijk voor meer informatie de folders in het menu bovenaan deze pagina.
Meer informatie vindt u in de folder van de Hartstichting; Een hartklepaandoening: wat betekent dat? Deze folder kunt u bekijken via de website van de Hartstichting.
Bekijk ook de folder over Hartcatheterisatie op de website van de Hartstichting.