De longoperatie: thoracotomie
Voorafgaand aan de operatie gaat u naar het Preoperatief spreekuur. Hier zal de anesthesioloog u informeren over medicijngebruik en de operatie. Ook bespreekt de anesthesioloog de narcose met u. Omdat de operatie onder narcose plaatsvindt, mag u vanaf zes uur voor de ingreep niet meer eten of drinken (u blijft nuchter).
Tijdens de operatie krijgt u een buis in uw keel die de beide longen afzonderlijk kan beademen. U wordt liggend op uw zij geopereerd, waarbij een snee onder uw oksel zal worden gemaakt. De lengte van de snee is ongeveer 15 cm. Vervolgens wordt een opening tussen de ribben gemaakt en worden deze gespreid, zodat de chirurg goed zicht heeft op uw long. De operatie zal in totaal ongeveer 3 uur duren.
Na de operatie
Na de operatie heeft u een infuus, longdrain(s) (slang om lucht en vocht af te voeren), zuurstof en mogelijk een epiduraal katheter en een blaaskatheter. Een epiduraalkatheter wordt gebruikt om medicijnen tegen de pijn toe te dienen. Dit slangetje wordt voor de operatie al ingebracht, in een specifiek deel van het ruggenmerg. Hierop wordt de infuuspomp met medicatie aangesloten. Ook krijgt u enkele malen per dag pijnbestrijding in tabletvorm.
Het herstel
De artsen zullen beoordelen welke slangen verwijderd kunnen worden. Vervolgens worden longfoto's gemaakt. Als deze goed zijn, wordt de long getest door de slang vier uur lang af te klemmen. Zijn de long foto's na de operatie ook goed dan wordt de drain verwijderd door de arts. Ook zal de fysiotherapeut u begeleiden naar herstel toe. Zij helpen met het doorzuchten, ophoesten en met het weer gaan bewegen. Als dit goed gaat dan kunt u in principe snel het ziekenhuis verlaten.
Ontslag
U krijgt een afspraak mee voor controle bij de longarts en bij de chirurg. Let erop dat de periode na ontslag erg vermoeiend kan zijn. Ook kunt u langere tijd last hebben van uw ribben. Meestal zijn de hechtingen oplosbaar. Zo niet, dan kunt u deze 14 dagen na de operatie laten verwijderen.
Wanneer contact opnemen?
Als zich thuis complicaties voordoen, zoals koorts, ernstige pijnklachten, of lekkage vanuit de wondjes, neem dan contact op met: uw huisarts of behandelend specialist. In contact komen met uw behandelend specialist kan via de polikliniek Chirurgie: telefoonnummer (0182) 50 50 01, of secretariaat Longgeneeskunde: telefoonnummer (0182) 50 50 08.
Meer informatie
Voor meer informatie over de longoperatie thoracotomie verwijzen wij naar de uitgebreide patiëntenfolder. Deze kunt u vinden in het folderblok op deze pagina.