Hevig bloedverlies
Eén op de vijf vrouwen heeft last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Dit noemen we ook wel menorragie. Dit bloedverlies heeft lichamelijke gevolgen, zoals vermoeidheid en bloedarmoede door ijzertekort of hevige pijn. Maar de geestelijke impact is misschien nog wel ernstiger: gedwongen thuisblijven van werk, sociale afspraken mijden, sportlessen afzeggen en de voortdurende angst om door te lekken.
Gelukkig is daar iets aan te doen. Dankzij de NovaSure behandeling in het Groene Hart Ziekenhuis behoort hevig bloedverlies tot het verleden en hoeft uw leven niet meer 'stil te staan' tijdens de menstruatieperiode.
NovaSure
NovaSure is een innovatieve behandelmethode waarbij de gynaecoloog eenmalig het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder verwijderd met behulp van radiofrequentie-energie. Tijdens de behandeling verdoven we de baarmoedermond. Daarna brengt de gynaecoloog de NovaSure in. In maximaal twee minuten wordt het baarmoederslijmvlies weggenomen, waarna de NovaSure weer verwijderd wordt.
De behandeling kan in overleg onder plaatselijke of gehele verdoving. Het is mogelijk dat u tijdens de behandeling druk voelt in de onderbuik. Deze druk neemt na de ingreep meestal snel af. Veelal kunt u direct na de behandeling weer naar huis. Alleen wanneer u de behandeling onder narcose ondergaat, is er sprake van een dagopname.
Voorafgaand aan de NovaSure wordt uitgesloten dat er andere oorzaken zijn voor het bloedverlies, zoals vleesbomen (myomen), poliepen of een infectie. De behandeling is geschikt voor vrouwen in de premenopauze die geen kinderwens meer hebben, omdat verwijdering van het baarmoederslijmvlies bij deze klachten dan het overwegen waard is.
Na de NovaSure behandeling
Na één jaar is bij 91% van de vrouwen het bloedverlies normaal of minder dan normaal en bij 41% zelfs helemaal weg. Naast dat de ingreep snel en poliklinisch gedaan kan worden, is een ander voordeel van de NovaSure dat bijwerkingen van een hormoonbehandeling of de risico's van een baarmoederverwijdering worden vermeden. De hormoonhuishouding blijft namelijk hetzelfde doordat de behandeling geen effect heeft op de baarmoeder. Vrouwen raken dus niet vervroegd in de overgang.
De meeste vrouwen ervaren geen, tot lichte pijn na de ingreep. Hiertegen ontvangt u voor en na de behandeling advies voor pijnstilling. Meestal kunt u binnen twee dagen de dagelijkse activiteiten hervatten.
Zwanger worden na de behandeling is mogelijk, maar brengt grote risico's met zich mee. Het is dus belangrijk dat u geen kinderwens meer hebt en dat u tijdens seksuele gemeenschap altijd voorbehoedsmiddelen gebruikt.