De behandeling
Als een ontsteking aan een wortelpunt van een tand of kies operatief behandeld wordt, wordt daarvoor aan de zijkant van uw kaak het tandvlees losgemaakt. Vervolgens verwijderen we de ontstoken wortelpunt en het ontstoken weefsel eromheen. Tenslotte brengen we bij de wortelpunt een vulling aan ter afsluiting en het tandvlees wordt weer teruggelegd en gehecht.
Verzorging
Een goede mondverzorging is erg belangrijk!
De eerste dag (dag van behandeling):
- gedurende de eerste 24 uur uw mond niet spoelen.
Vanaf de tweede dag (24 uur na de behandeling):
- beginnen met de normale mondhygiëne, uw tanden en kiezen poetsen, maar wees voorzichtig in de buurt van de wond;
- mond spoelen met lauw zout water, waterstofperoxide 1,5% of met de spoeldrank die u is voorgeschreven. Gedurende vijf à zeven dagen twee- à driemaal daags spoelen na de maaltijd.
Voeding
De eerste dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken, bijvoorbeeld brood zonder korsten. U hoeft geen maaltijden over te slaan: u kunt de normale etenstijden en de normale hoeveelheden aanhouden. Voedsel en dranken mogen geen hoge of lage temperatuur hebben, neem deze dus bij voorkeur lauw in.
Nazorg
De hechtingen lossen na 2 à 3 weken op, tenzij aan u andere informatie is verstrekt. Een enkele keer moeten wij ander hechtmateriaal gebruiken. In het laatste geval wordt met u een afspraak gemaakt voor een tweede bezoek, waarbij wij de hechtingen zullen verwijderen. Op de plaats waar de ontsteking is weggehaald, groeit na enige tijd het bot weer dicht. Als er een noodvulling is aangebracht, maakt u zelf een afspraak met uw tandarts voor een nieuwe vulling over ongeveer drie weken.
Mogelijke complicaties
De kiezen in de onderkaak staan soms in een nauwe relatie tot de zenuw die het gevoel verzorgt in de tanden/kiezen, tandvlees, lip en kin. Hierdoor kan in zeer zeldzame gevallen, na een behandeling in de onderkaak, een meestal tijdelijke gevoelsstoornis in de onderlip/kin ontstaan.