Mijn Groene Hart Ziekenhuis

Hier vindt u uw
patiëntenportaal

alle behandelingen en onderzoeken

OSAS (slaapapneu) met CPAP apparaat

behandeling

Wanneer u ernstig OSAS heeft, dan is CPAP-therapie de standaard behandeling. Wanneer u matig OSAS heeft, dan is CPAP-therapie één van de mogelijkheden.

Contact opnemen?

Wij helpen u graag verder. Neem telefonisch contact met ons op of stel gemakkelijk online uw vraag (alleen voor niet-medische vragen).

Wat is een CPAP-apparaat?

De CPAP is een soort luchtpomp. De pomp zorgt voor een geringe overdruk, waardoor 's nachts de luchtwegen worden open gehouden. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast deze via een slang en een masker in uw neus. Zo blijven uw luchtwegen open en worden apneus voorkomen. Hierdoor komt u weer in uw diepe slaap en zult u overdag minder moe/slaperig zijn.

Aan het begin van de behandeling met CPAP, krijgt u het CPAP-apparaat eerst een paar maanden op proef. Wij werken met verschillende leveranciers van CPAP-apparatuur. OSAS consulenten van deze leveranciers doen spreekuur op onze polikliniek voor het instellen van CPAP en de telefonische en fysieke controles in de eerste paar maanden van de behandeling. Na deze periode krijgt u weer een afspraak met uw behandelaar en de Slaapzorgprofessional om de eerste maanden van de behandeling te evalueren.

We werken met de leveranciers:
Total Care: www.totalcaregroep.nl 
Vivisol: www.vivisol.nl

De behandeling

  • Start van de behandeling

    De proefperiode is zeer bepalend voor de resultaten van de behandeling op lange(re) termijn. Tijdens deze periode wordt onderzocht of:

    • De druk goed is ingesteld. Indien nodig wordt de druk aangepast.
    • U het masker goed kunt gebruiken. Zo nodig krijgt u een ander masker.
    • U last heeft van bijwerkingen door de CPAP-therapie en hoe deze behandeld kunnen worden.
    • Het type apparaat dat u gebruikt bij u past. Zo nodig krijgt u een ander type CPAP. 
  • Einde proefperiode

    Aan het einde van de proefperiode wordt gekeken of CPAP-therapie bij u goed werkt. Dit wordt gedaan door te bekijken of:

    • Het aantal apneus en hypopneus is gedaald
    • U minder last heeft van slaperigheid overdag
    • Hoeveel nachten per week en hoeveel uren per nacht u het CPAP apparaat gebruikt.

    Als de proefperiode succesvol is verlopen, kunt u het CPAP-apparaat blijven gebruiken.

  • Na de proefperiode

    Na de proefperiode komt u op de volgende momenten terug voor controle:

    • Na drie maanden: uitlezen apparaat door Slaapzorg professional; combinatieafspraak met de longarts
    • 9 maanden daarna: uitlezen apparaat door Slaapzorg professional; combinatieafspraak met longarts

    Als alles goed gaat, kunnen we hierna de controles wat minder vaak doen. We stemmen samen met u af hoe vaak u voor controle komt, dit is afhankelijk van de voortgang van de therapie. Vaak kan de controle hierna worden overgenomen door de leverancier. Houd er rekening mee dat controle in het ziekenhuis ten laste komt van uw eigen risico. Het eigen risico is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder (lees meer op onze pagina over kosten en verzekeringen).


Behandeling met CPAP en verlengen rijbewijs

Voor onze eigen patiënten die behandeld worden met CPAP en die hun rijbewijs bij het CBR moeten verlengen, zullen we een keuring doen. Belangrijk om te weten is dat dit vanaf 2021 volgens het dan geldende tarief zal zijn.

Schoonmaakinstructies

  • Reinigen masker

    De zachte delen van het masker die de huid raken, de maskerinzet, de kussentjes van de voorhoofdsteun en de neusdopjes dienen elke dag gereinigd te worden. Dit kunt u doen met warm water en afwasmiddel.

    De harde delen van het masker dienen 1 maal in de week gereinigd te worden met afwasmiddel.

    De hoofdbanden kunnen in een handwas gewassen worden met het klittenband gesloten.

    De grijze foam inzetstukken mogen uitsluitend met een vochtige doek worden afgenomen. Nooit onder de kraan of onderdompelen in water.

    Gel inzetstukken kunnen gereinigd worden met warm water en afwasmiddel zonder citroen. Droog de inzet niet te hard af anders wrijft u de beschermlaag kapot.

  • Reinigen van de filters van het apparaat
    • Foam/sponsachtige filters dienen elke week gereinigd te worden met water en eventueel zeep. Ieder kwartaal vervangen.
    • Fijn/stoffilters dienen iedere maand vervangen te worden.
    • Filtercassette van een Hoffrichter apparaat ieder kwartaal vervangen.
    • Filters van de Resmed Airsense 10 moeten ieder half jaar vervangen worden
  • Reinigen slang

    De slang dient elke week gespoeld te worden met schoon warm water. Eventueel eerst doorspoelen met een zeepoplossing en daarna goed doorspoelen.

  • Reinigen bevochtiger

    De bevochtiger elke dag legen. 's Avonds voor het gebruik van het apparaat weer vullen met afgekoeld (door)gekookt water. Dit om kalkaanslag te beperken.

    Waterbakje indien nodig schoonmaken met schoonmaakazijn.

Gebruik CPAP apparaat in het buitenland

  • Vliegen met CPAP apparaat

    Er is geen medische noodzaak voor het gebruik van uw CPAP-apparaat tijdens vluchten, aangezien de slaaptijden vaak kort zijn. Ook voor vluchten over lange afstand is dit niet nodig omdat men slaapt in een rechtop zittende houding. Hierdoor heeft u al minder ademstops. Wanneer u toch uw CPAP-apparaat wilt gebruiken moet u hiervoor toestemming vragen. Wel moet u nagaan of er een stroomvoorziening beschikbaar is. Dit kan via de medische dienst van de luchtvaartmaatschappij.

    De CPAP–apparatuur moet altijd als handbagage worden meegenomen, ook wanneer u geen CPAP tijdens de vlucht gebruikt. U hoeft dit niet van tevoren te melden bij de luchtvaartmaatschappij als het apparaat in uw handbagage past. Als u vooraf het apparaat aanmeldt bij de medische dienst van de vliegtuigmaatschappij, kunt u het als extra handbagage meenemen. Vliegtuigmaatschappijen kunnen dan wel vragen naar een medische verklaring. Deze kunt u opvragen bij het secretariaat Longgeneeskunde. Doe dit graag ruim voor vertrek, zodat deze met de post naar u opgestuurd kan worden. Ook heeft u een douaneverklaring nodig. Deze kunt u opvragen bij uw CPAP leverancier: Total Care of Vivisol 

  • Stroomvoorziening

    De meeste CPAP-apparatuur is geschikt voor alle wisselstroom voorzieningen (AC) en schakelt automatisch over tussen 110 en 220 Volt AC. Informeer naar de stroomvoorziening als u naar het buitenland gaat. Het gebruik van een internationale reisstekker kan nodig zijn. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van uw CPAP-apparaat en/of uw leverancier over het gebruik bij wisselende voltages.

  • CPAP apparaat gebruik in auto of camper

    Wanneer geen AC stroom beschikbaar is, kan uw CPAP-apparaat mogelijk gebruikt worden op DC stroom met behulp van een omvormer. Het al dan niet gebruiken van een bevochtiger kan van invloed zijn op het soort omvormer die nodig is. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van uw apparaat en/of uw leverancier over de mogelijkheden.

  • CPAP apparaat op accu

    Er zijn tegenwoordige kleine CPAP-apparaten verkrijgbaar die werken op een accu. Zo kunt u ook op plaatsen waar geen stroomvoorziening is, een goede nachtrust hebben. Raadpleeg uw leverancier over de mogelijkheden en de kosten.

  • CPAP apparaat op hoogte

    Wanneer u verblijft op grote hoogte kan het noodzakelijk zijn de instellingen van uw apparaat te wijzigen. De meeste apparatuur is begrensd tot ongeveer 2400 meter boven de zeespiegel en past zich automatisch aan de hoogte aan. Andere apparatuur moet handmatig worden bijgesteld. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing en/of uw leverancier.

    Wanneer u op zeer grote hoogte verblijft kan dit negatief effect hebben op uw slaapapneu. Raadpleeg daarom uw behandelend specialist als u op grote hoogte de nacht doorbrengt.

  • Tips tijdens uw verblijf in het buitenland
    • Informeer voor vertrek naar het voltage en de soort stekker op uw bestemming.
    • Neem zo nodig een verlengsnoer en reisstekker mee, het stopcontact in een hotel zit niet altijd in de buurt van het bed.
    • In warme landen is de lucht vaak vochtiger waardoor een bevochtiger mogelijk niet nodig is. Dit scheelt weer in de bagage.
    • Neem eventueel een tubetje secondelijm mee en/of stevige tape voor noodreparaties aan slang of masker.

Veelgestelde vragen bij CPAP gebruik

  • Hoe kan ik pijn in mijn bijholtes of op mijn borst verhelpen?

    Als u deze klachten heeft als u net met de behandeling tegen slaapapneu bent begonnen, komt dit omdat uw lichaam nog moet wennen aan het inblazen van de luchtdruk. Deze klachten verdwijnen op den duur vanzelf.

  • Kan ik maagklachten krijgen door mijn CPAP?

    Soms, als de druk hoog staat, kan het zijn dat u de lucht per ongeluk inslikt. Dit kan maagklachten geven. Neemt u in dit geval contact met ons op; vaak kan een drukaanpassing de klachten wegnemen.

  • Mag ik neusspray gebruiken als ik verkouden ben?

    Bij verkoudheid mag u tijdelijk, maximaal 1 week, xylomatazoline neusspray gebruiken. Houdt de neusverstopping langer aan, vraag dan uw (huis) arts een neusspray die langer gebruikt mag worden.

  • Mag ik autorijden als slaapapneu patiënt?

    OSAS kan concentratieproblemen geven en dat vermindert de rijvaardigheid. Als u de OSAS heeft met een AHI > 15 / uur én slaperigheidsklachten én u bent nog niet 2 maanden lang effectief met CPAP/APAP behandeld, mag u niet autorijden. Bij beroepschauffeurs is dit 3 maanden. Zie magazine van de apneuvereniging.

  • Wat moet ik doen bij condens in de slang?

    Als u een bevochtiger gebruikt, kan condensvorming in de slang optreden. Om dat tegen te gaan, moet u het apparaat lager zetten dan het masker. Zorg er bovendien voor dat het in de kamer niet te koud wordt. Blijft de condensvorming toch aanhouden dan kunt u de temperatuur van de bevochtiger lager zetten. Helpt ook dat niet, dan kunt u eventueel de slang isoleren door een slangenhoes te maken of te kopen die de condensvorming voorkomt. Blijft bevochtiging een probleem, dan is wellicht een verwarmde slang een optie; deze kost ongeveer €32,- en kunt u bestellen bij uw leverancier. Deze kosten worden niet vergoed door de verzekering.

  • De ademstops zijn mooi gedaald door de CPAP, kan ik er nu mee stoppen?

    Nee. De ademstops zullen inderdaad laag zijn bij gebruik CPAP, maar als u met de behandeling stopt zult u weer ademstops krijgen. De CPAP blaast namelijk de luchtweg vrij waardoor er geen ademstops meer zijn. Gebruikt u de CPAP niet meer, dan zal de luchtweg weer geheel of gedeeltelijk dichtvallen.

  • Wat moet ik doen als ik op reis ga?

    Maak het waterbakje leeg voordat u de CPAP/APAP inpakt voor vervoer. Op deze pagina kunt u informatie vinden over reizen met een CPAP apparaat.

  • Moet ik mijn apparaat verzekeren?

    We raden u aan te informeren of het apparaat onder de reisverzekering valt.

Gerelateerde specialismen

Informatie op andere websites

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.6

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 400 beoordelingen