De behandeling
De chirurg legt hiervoor een katheter (een kunststof slangetje) door de buikwand heen in de buikholte. Via deze katheter wordt een vloeistof in de buikholte gebracht. De vloeistof laat men er na een aantal uur weer uitlopen. Op deze wijze worden afvalstoffen en overtollig vocht verwijderd. U voert de peritonale dialyse zelf thuis uit.
Welke vormen zijn er?
Er zijn twee vormen van peritoneale dialyse in ons ziekenhuis:
- CAPD: u wisselt de vloeistof viermaal per dag
- APD: een machine wisselt de vloeistof gedurende de nacht
Om infecties te voorkomen is zorgvuldigheid bij het uitvoeren van beide peritoneale dialyses van groot belang.
Voorbereidingen
Stap 1: de nefroloog voert een aantal lichamelijke onderzoeken uit of zet een onderzoekstraject in. Het doel hiervan is nagaan of er geen bezwaren zijn tegen het uitvoeren van deze behandeling.
Stap 2: de dialyseverpleegkundige komt bij u thuis. Tijdens dit bezoek krijgt u een handleiding waarin de behandeling staat beschreven. Ook gaat de verpleegkundige na welke aanpassingen er eventueel bij u thuis nodig zijn.
Stap 3: u krijgt een intensieve training om de wisselingen zelf te kunnen uitvoeren.
Stap 4: de chirurg plaats tijdens een kleine operatie een katheter.
Stap 5: een firma levert de benodigde materialen bij u thuis.
Start peritoneaaldialyse
Zodra de aanpassingen bij u thuis gereed zijn, de katheter geplaatst is en de trainingen zijn afgerond, kan de peritoneale dialyse van start gaan.
Daarna komt u regelmatig naar de afdeling Dialyse voor controle door de arts of de physician assistant en de dialyseverpleegkundige.
Nachtdialyse
In de nacht is het ook mogelijk om te dialyseren. Tijdens uw slaap wisselt een machine de vloeistof, dat heet APD. Voor deze vorm van dialyse wordt u ook getraind door de verpleegkundigen van de dialyse. Het voordeel van APD is dat u overdag geen vloeistof in uw buik heeft, en niet hoeft te dialyseren. Het vergroot uw vrijheid om invulling te geven aan uw dag.
Voordat u start kijkt de nefroloog of u in aanmerking komt voor CAPD. De verpleegkundige komt op huisbezoek om te kijken of er aanpassingen nodig zijn en in welke ruimte u de wisseling kunt uitvoeren.
U komt om de 6 weken op de poli bij de verpleegkundige en de nefroloog voor controle. De dialyseverpleegkundigen zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week, telefonisch bereikbaar voor in geval van nood.
Het leveren van alle materialen die nodig zijn voor peritoneale dialyse, gebeurt via de firma Fresenius Medical Care. Zij brengen alles bij u thuis en zetten het neer op de plek die u wenst.