Als er bij u een verdenking op prostaatkanker is, wordt u door de huisarts verwezen naar onze polikliniek Urologie. De polikliniek is er op gericht een diagnose te stellen en u een goede begeleiding te geven tijdens het zorgpad dat u ingaat.
Bij uw eerste bezoek aan de polikliniek heeft u eerst een gesprek met de uroloog. In dit gesprek kunt u vertellen wat uw klachten zijn. De uroloog wil ook graag weten of u familieleden hebt met prostaatkanker.
Mogelijk zal de uroloog een rectaal toucher doen. Bij een volgende afspraak zal er een prostaatecho worden gemaakt en een prostaatbiopsie plaatsvinden. Dit wil zeggen dat er een aantal weefselstukjes van de prostaat worden weggenomen voor nader onderzoek. Op de onderzoekskamer zal de verpleegkundige u bij dit onderzoek begeleiden en bespreekt zij/hij met u hoe te handelen bij neveneffecten en complicaties.
Wanneer er nog onvoldoende informatie is over bepaalde bloedwaarden, moet er nog aanvullend laboratorium onderzoek gedaan worden. Wanneer de uroloog denkt dat het nodig is kan er nog aanvullend radiologisch en/of nucleair onderzoek aangevraagd worden.
De secretaresse regelt alle benodigde afspraken voor u, ook de afspraak voor de uitslag (-en).
Bij uw volgende polibezoek informeert de uroloog u over de voorlopige uitslag(-en), specifiek welke vorm u heeft. Het kan zijn dat er alsnog aanvullend onderzoek gedaan moet worden. Wij adviseren u om uw partner of een andere naaste bij het gesprek aanwezig te laten zijn.
In de eerstvolgende urologie-oncologie bespreking worden uw uitslagen besproken waarna een behandeladvies voor u wordt gemaakt. Als u daar behoefte aan heeft of wanneer de uroloog dit wenselijk vindt, wordt een gesprek aangeboden bij de (oncologie-) verpleegkundige.
Naar aanleiding van de vervolgonderzoeken geeft de uroloog informatie over uw situatie en bespreekt de behandelmogelijkheden met u.