Wat betekent sedatie
Sedatie betekent "het verlagen van het het bewustzijn van een patiënt". Dit gebeurt door middel van het toedienen van medicatie via een infuus in een ader van een hand of arm. Sedatie kan op verzoek van de behandelend arts en/of de patiënt in verschillende dieptes plaatsvinden. Het zorgt ervoor dat een onplezierige behandeling, ingreep of onderzoek als acceptabel wordt ervaren ofwel dat de patiënt er helemaal niets van meekrijgt. Dat wil zeggen met minder tot geen ongemak, zoals stress, angst en pijn. Sedatie is niet hetzelfde als algehele narcose. Alle belangrijke reflexen zoals ademhaling, hoesten en slikken blijven intact. De patiënt is op elke gewenst moment snel weer wakker te maken.
Wanneer kan sedatie worden uitgevoerd
Sedatie kan alleen worden uitgevoerd als de patiënt nuchter is. De patiënt dient voor het onderzoek onder sedatie langs te komen op de polikliniek anesthesiologie voor een screening. Hier wordt het nuchterbeleid met U besproken. Dat is van belang om te voorkomen dat er inhoud vanuit de maag via de slokdarm in de luchtpijp, en zo in de longen, terecht komt. De Sedatie Praktijk Specialist is samen met behandelend arts verantwoordelijk voor de sedatieprocedure. De SPS'er zal de patiënt gedurende de hele procedure bewaken ( bloeddruk, hartritme, ademhaling en zuurstofgehalte in het bloed). Nadien wordt de patiënt bewaakt tot hij/zij met ontslag kan.
Na de behandeling met sedatie
Na de behandeling mag de patiënt niet zelf naar huis rijden en er moet iemand in huis zijn gedurende de avond en nacht na de sedatie. Het kan soms even duren voordat de lichamelijke conditie weer is zoals deze was voorafgaand aan de behandeling/ingreep/onderzoek. Mogelijk is de patiënt sneller vermoeid. Dit is heel normaal. Binnen enkele dagen is de patiënt weer hersteld. Als dit niet het geval is, adviseren wij contact met de behandelend arts op te nemen.
Bereikbaarheid Sedatie Praktijk Specialisten
Heeft u nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de SPS via het algemene nummer 0182 505050 en vraag naar het toestel 3466.