De behandeling
De ingreep vindt meestal in meerdere behandelingen plaats, tenzij u nog maar weinig tanden en/of kiezen (elementen) hebt. Welke elementen er eerst en welke daarna getrokken zullen worden bespreekt de tandarts of kaakchirurg voorafgaand aan de behandeling met u. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van de klachten die u heeft, hoeveel elementen er nog in de mond aanwezig zijn en of er boven en /of onder elementen uit moeten.
Direct na de behandeling krijgt u gelijk de gebitsprothese geplaatst (tenzij u met de tandarts hierover andere afspraken hebt gemaakt). Het is dus belangrijk dat u de (nieuwe) prothese meeneemt naar de behandelafspraak.
De nieuwe gebitsprothese
De nieuwe gebitsprothese zit de eerste dag waarschijnlijk niet meteen prettig. Hij kan klemmen en soms pijn veroorzaken. De prothese mag echter niet uit de mond. De wonden kunnen dan open gaan en uw tandvlees gaat zwellen, zodat de gebitsprothese niet meer goed in de mond zal passen.
U mag pas na 24 uur de prothese uit de mond halen. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, doet uw tandarts of tandprotheticus dit of u doet het zelf. Wees voorzichtig met de wonden als u het zelf doet.
Nacontroles
De nacontroles vinden plaats bij uw eigen tandarts. Het is belangrijk dat u zorgt voor een afspraak voor de volgende of daaropvolgende dag bij uw tandarts. Dit is voor controle op drukplekken, wondgenezing en eventueel rebasing/ relinen (een nieuwe laag aanbrengen in de gebitsprothese), waardoor de prothese beter past.
Beperkte mondopening
Een veel voorkomend verschijnsel is dat u na de ingreep de mond beperkt kunt openen. Na enige dagen is dit weer normaal. U kunt ook zelf oefenen door af en toe de mond wat verder te openen.
Verzorging
Een goede mondverzorging is erg belangrijk. In de folder leest u specifieke verzorgingstips.
Voeding
Neemt u de dag van de ingreep vloeibare voeding, zoals vla of yoghurt.
De eerste dagen kunt u het beste zachte voeding gebruiken, bijvoorbeeld brood zonder korsten. U hoeft geen maaltijden over te slaan; u kunt de normale etenstijden en de normale hoeveelheden aanhouden. Voedsel en dranken mogen geen hoge of lage temperatuur hebben, neem deze dus bij voorkeur lauw in.
Mogelijke complicaties
(Verstands)kiezen in de onderkaak staan soms in een nauwe relatie tot de zenuwen die het gevoel verzorgen in tanden/kiezen, tandvlees, tong, lip en kin. Hierdoor kan in zeer zeldzame gevallen na verwijdering van een (verstands)kies in de onderkaak, een meestal tijdelijke gevoelsstoornis in de onderlip en de kin ontstaan.
Wanneer bellen?
Het is mogelijk dat u de eerste tijd een geringe verhoging krijgt. Belt u ons wanneer:
- U koorts heeft (d.w.z. temperatuur boven de 39°C).
- Na vier of vijf dagen de zwelling van uw wang of de pijn niet afneemt maar juist erger wordt.
- De wondjes, ondanks uw maatregelen, toch blijven bloeden.
- De genezing niet verloopt zoals het zou moeten zijn.
U kunt altijd contact opnemen met de afdeling Kaakchirurgie. Bij voorkeur in de ochtend op werkdagen, zodat eventueel dezelfde dag nog een extra controle plaats kan vinden. Natuurlijk kunt u altijd bellen wanneer u vragen heeft of zich ongerust maakt.