Stolselvorming
Door de vernauwing kunnen stolsels ontstaan. Deze kunnen naar uw hersenen doorschieten. Als de vernauwing in de halsslagader blijft bestaan kan het proces van stolselvorming uiteindelijk leiden tot een ernstig herseninfarct met blijvende invaliditeit. Het kan zijn dat er een operatie nodig is. Bij de operatie wordt de vernauwing in de halsslagader verwijderd, zodat er geen nieuwe vernauwingen kunnen ontstaan. Deze operatie wordt carotis desobstructie of carotis endarterectomie (CEA) genoemd.
Onderzoeken tijdens opname
Meestal wordt u de dag voor de operatie opgenomen op de afdeling Chirurgie (C1).Na de operatie gaat u naar de strokeunit (B1) van de afdeling Neurologie. Op de dag van de operatie wordt er eerst door een laborant van de afdeling KNF (klinisch neurofysiologie) een EEG gemaakt. Daarnaast wordt er ook een Transcraniële Doppler (TCD) gedaan waarbij gekeken wordt of uw slagaders in uw hoofd door uw schedel heen hoorbaar zijn.
De operatie aan de vernauwing in de halsslagader
Tijdens de operatie krijgt u algehele narcose van de anesthesioloog. De vaatchirurg maakt een snee in uw hals van ongeveer 10 centimeter. De vernauwde slagader wordt net boven en net onder de vernauwing tijdelijk afgeklemd. Daarna snijdt de chirurg het bloedvat open en maakt het schoon. Nadat het bloedvat is schoongemaakt wordt het bloedvat gehecht en de huid wordt gesloten met oplosbare hechtingen.
Na de operatie
De eerste dagen na de operatie verblijft u op de stroke-unit van de afdeling Neurologie. U wordt aangesloten op een monitor waarmee uw bloeddruk en hartslag automatisch gecontroleerd worden. Meestal kunt u 3 of 4 dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten (ontslag). Er wordt een afspraak gemaakt voor controle bij de vaatchirurg en voor een duplexonderzoek. Het kan zijn dat de wond in uw hals bij ontslag nog wat dik is. Dit trekt vanzelf weg. Als de wond plotseling dik en/of rood wordt neem dan contact op.
Belangrijk Als u na de operatie hoofdpijn, tintelingen en/of uitvalsverschijnselen van bijvoorbeeld uw arm krijgt, dan geeft u dit meteen door aan de verpleegkundige. Dit kan een eerste symptoom van een complicatie zijn en daarom moet er zo snel mogelijk naar gekeken worden.
Wanneer contact opnemen?
Als zich thuis complicaties voordoen, kunt u contact opnemen met uw specialist. Doe dit via de polikliniek assistent Chirurgie, tel: (0182) 505878, dit nummer is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur.
Meer informatie
Lees onze uitgebreide informatie over vernauwing van de halsslagader in onze folder. Deze vindt u in het menu bovenaan deze pagina