Een deel van de mensen die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, maar ook een deel van de patiënten die thuis een COVID-19-infectie hebben doorgemaakt, heeft aanhoudende klachten. Deze situatie wordt internationaal het ‘Post-Acute Sequelae' of 'SARS-CoV-2 Infection (PASC)' genoemd en in Nederland het post-COVID-syndroom (Gezondheidsraad 2022). Klachten kunnen tot enkele weken, maar soms ook meerdere maanden na een infectie met COVID-19 aanhouden. Het is nog grotendeels onbekend waarom sommige mensen lang klachten houden na een COVID-19-infectie en hoe vaak het post-COVID-syndroom voorkomt.
Volgens een eerste schatting heeft maximaal één op de vijf personen vier of vijf weken na een positieve test nog klachten. Dat aantal neemt verder af als er na de besmetting 12 weken verstreken zijn. Er lijkt een verband te zijn met een hogere leeftijd en de hoeveelheid klachten die iemand heeft in de eerste fase van de besmetting. Ook andere risicofactoren zijn te noemen bij patiënten die vaker langdurig klachten lijken te houden na een besmetting. Op basis van de klinische ervaring werd aangegeven dat de volgende factoren ook vaak in verband lijken te staan met het langer aanhouden van klachten na een COVID-19-infectie (CSP 2021):
- pre-existente psychosociale klachten/PTSS
- obsessief-compulsieve symptomen
- hoge eisen aan zichzelf stellen
- een hoog opleidingsniveau
- somatische gerichtheid
- verminderde acceptatie
- een ongezonde leefstijl
- verminderde zelf-effectiviteit (kennis, vaardigheden en vertrouwen dat iemand heeft in zelfmanagement van de eigen gezondheid)