Mijn Groene Hart Ziekenhuis

Hier vindt u uw
patiëntenportaal

GHZ krijgt operatiekamer van de toekomst

Als ziekenhuis blijven we ons voortdurend ontwikkelen. Zo openen we eind 2024 een hybride OK (HOK), ook wel de operatiekamer van de toekomst genoemd. Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 

Bouwkraan hybride OK gaat weg op 6 april

19 maart 2024

De bouw van de hybride operatiekamer (HOK) in het GHZ verloopt mooi volgens planning. Dit betekent dat de bouwkraan op zaterdag 6 april weggehaald wordt, een mooie mijlpaal  in de bouw!

Er staat nu een gebouw met vier bouwlagen. De hybride OK komt op de tweede etage, zodat deze naadloos aansluit op het bestaande operatiecomplex. De gevel is inmiddels dicht, dus de bouwlogistiek vindt nu vanuit binnen plaats. We kunnen daarom ook weer gebruik gaan maken van de patio bij het restaurant. Hierover volgt nog meer informatie.


Even opfrissen: Wat is een hybride OK?

Waar patiënten tot nu toe eerst gezien moesten worden op de radiologische interventiekamer en daarna een vaatoperatie konden ondergaan, staan de interventieradioloog, de vaatchirurg en het OK-team straks samen aan de operatietafel.

Op de hybride OK kan de apparatuur (C-boog) via een rail aan het plafond om de patiënt heen bewegen. Hierdoor is beeldvorming tijdens de operatie mogelijk en kunnen de specialisten op elk gewenst moment zien hoe de behandeling verloopt. Voor onze patiënten betekent de komst van de hybride operatiekamer minder operaties, minder complicaties en minder lange ligduur. We verwachten de eerste patiënt in september te behandelen. Dat gaat dus al snel!

Viering hoogste punt HOK

28 september 2023

 

Het gebouw met de hypermoderne hybride-OK van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) heeft het hoogste punt bereikt. Deze mijlpaal is woensdag 27 september met betrokkenen op de bouwplaats gevierd. Ook werd een uniek felicitatiespandoek onthuld. De bouw ligt hiermee op planning. Binnen een jaar kan de eerste patiënt behandeld worden in de OK.

Op dit moment worden patiënten eerst gezien bij de radiologie, waarna ze vervolgens een operatie ondergaan. In de hybride-OK staan interventieradioloog, (vaat)chirurg en het OK-team samen aan de operatietafel. Met alle instrumenten en haarscherpe beeldtechnieken binnen handbereik. De voordelen voor de patiënt zijn groot. De ingreep kan nauwkeuriger in kaart worden gebracht en tussentijds worden gecontroleerd. Er kan vaker worden behandeld via de bloedvaten. Dit geeft minder kans op infecties of andere complicaties.

De hybride OK wordt gebouwd in de patio naast het restaurant. Dit maakt het een specialistische klus. Het ziekenhuis draait immers gewoon door.
Tijdens de bouw wordt zo veel mogelijk voorkomen dat patiënten, bezoekers, medewerkers en omwonenden overlast hebben van de werkzaamheden. Ook aan duurzaamheid is gedacht. Tijdens de bouw worden, waar mogelijk, herbruikbare materialen ingezet voor tijdelijke voorzieningen.

Circulaire bouw hybride OK; nieuw leven voor gebruikte materialen

25 mei 2023

 

Ook bij de bouw van de hybride OK houden we duurzaamheid zo goed mogelijk in beeld. Een aantal tijdelijke voorzieningen die gedurende het bouwproces noodzakelijk zijn, wordt gemaakt met tweedehands materialen. Bouwbedrijf J.P. van Eesteren bestelt deze via Materiaalscout, een platform voor gebruikte bouwmaterialen die geschikt zijn voor hergebruik.

Bij de bouw van de nieuwe hybride operatiekamer werd het GHZ gewezen op de mogelijkheid om gebruikte materialen in te zetten. Projectleider Josbert was hierover erg enthousiast: “Ik weet dat het ziekenhuis steeds bewuster en actiever werkt aan verduurzaming. Binnen het GHZ werken veel afdelingen met decentrale Green Teams en dus willen we de negatieve impact op het milieu zo klein mogelijk houden tijdens de bouw.”

Uitvoerder Willem: “Na overleg met het GHZ bestelden we onder andere tweedehands deuren en kozijnen. En wat we kregen was van een veel hogere kwaliteit en veel voordeliger dan ik nieuw bestellen zou. Dat verraste me wel. Ook zat er al een ruit in. Die plaatsen we er anders zelf in, want je moet kunnen zien wat er achter een deur gebeurt om ongelukken te voorkomen. Deze deuren blijven overigens niet in het ziekenhuis, ze zijn voor tijdelijke doorgangen tijdens de bouw. Na dit project nemen we die deuren mee voor een volgend project. Ook de loopbrug werd voor driekwart gebouwd met gebruikt hout, evenals het crashdeck op het dak waaronder de technische ruimte zich bevindt. Dit crashdeck beschermt het deel van het dak waar de hijskraan materiaal overheen tilt. De stalen balken hiervan kwamen van een sloper en de underlayment platen werden via Materiaalscout gevonden. Zo krijgen goede, maar gebruikte materialen een volgend leven.”


Eerste paal hybride OK ‘geslagen’, bouw nu echt van start.

4 april 2023

Na maanden van voorbereiding ging op dinsdag 4 april de eerste paal voor de hybride operatiekamer de grond in. De bouw van de hybride operatiekamer – ook wel OK van de toekomst – is hiermee écht van start gegaan. De nieuwe OK wordt geplaatst tussen de bestaande bebouwing, in de patio bij het restaurant.

De viering van de eerste paal is niet groots gedaan, maar natuurlijk namen oa. clustermanagers Arthur van Straten en Christel Bank wel even een kijkje. “Dit is een enorme mijlpaal waar we lang naar uitgekeken hebben. Met deze hightech voorziening blijven specialistische vaatoperaties en andere acute zorg in het GHZ mogelijk. In een hybride OK staan de interventieradioloog, de (vaat)chirurg en het OK-team samen aan de operatietafel. Onze teams gaan dus intensief samenwerken. Daar zijn we trots op.”

Er wordt een gebouw met vijf bouwlagen neergezet. De hybride OK komt op de tweede etage, zodat deze naadloos aansluit op het bestaande operatiecomplex. “Op de hybride OK kan de apparatuur (oa. CT-boog) via een rail aan het plafond om de patiënt heen worden bewogen. Hierdoor is constante beeldvorming tijdens de operatie mogelijk en kunnen de specialisten op elk gewenst moment zien hoe het ervoor staat. Voor de patiënten betekent de komst van de hybride operatiekamer minder operaties, minder complicaties en minder lange ligduur.”

Projectleider Josbert Kamerbeek: “Bestaande OK’s blijven tijdens de bouw in gebruik. We willen zo min mogelijk overlast voor patiënten, collega’s en de omgeving creëren. Daarom wordt er bijvoorbeeld niet geheid, maar draaien we de palen in de grond. J.P. van Eesteren en ULC realiseren de bouw van de hybride operatiekamer bij het Groene Hart Ziekenhuis. Verder bestaat het bouwteam uit EGM Architecten, Deerns, Aronsohn en OKCN. We verwachten de hybride OK eind 2024 in gebruik te kunnen nemen. Ondertussen houden we iedereen uiteraard op de hoogte van de vorderingen.”

GHZ krijgt operatiekamer van de toekomst

26 januari 2024

 

Vaatchirurg Waasdorp: “Hart- en vaatchirurgie zijn sterk veranderd de afgelopen jaren. Steeds vaker worden patiënten via de slagaderen in de lies geopereerd in plaats van een grote ‘open’ operatie. Nu vindt het radiologische onderzoek en de operatie vaak nog los van elkaar plaats. In een hybride OK staan de interventieradioloog, de (vaat)chirurg en het OK-team samen aan de operatietafel. De patiënt hoeft dus maar één operatie te ondergaan.”

De ingreep wordt door de hypermoderne apparatuur in 3D beeld in kaart gebracht en kan tussentijds worden bijgestuurd. “De arts gaat via een klein sneetje met een katheter naar de te behandelen plek. Door de minder ingrijpende operatiewijze en nauwkeurige beeldvorming neemt de kwaliteit van de operaties toe. Er is minder kans op infecties of andere problemen, de patiënt herstelt sneller en kan dus eerder naar huis.”

De nieuwe hybride OK wordt geplaatst tussen de bestaande bouwdelen, bij het Restaurant. “In de maanden februari en maart starten de voorbereidende werkzaamheden. Hierbij proberen we zo min mogelijk overlast te maken voor patiënten, bezoekers, medewerkers en omwonenden. Zo wordt een nieuw, verlicht voetpad aangelegd rond parkeergarage P2, worden parkeerplaatsen voor auto’s hoger dan 1.80 verplaatst naar P1 en krijgt het bouwverkeer een aparte rijbaan. Het heien gebeurt met schroefpalen.” Zodra de werkzaamheden klaar zijn, staat er een complex om trots op te zijn. “Door de komst van de hybride OK gaan we mee met de nieuwste ontwikkelingen en zorgen we ervoor dat vaatchirurgie, en andere acute zorg, in het GHZ toekomstbestendig is.”

Hybride OK opent in september

10 juli 2024

We tellen af! Na de zomer openen we in het GHZ een hybride OK. Nilce Mendes Barbosa is medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige in ons ziekenhuis en kijkt erg uit naar de komt van de hybride OK. Bijzonder in deze operatiekamer is de beeldvorming met bijvoorbeeld de C-boog. Wat is dat nu precies en hoe werkt het?

“Een C-boog is een type röntgenapparaat dat veel wordt gebruikt in medische beeldvorming. De naam "C-boog" komt van de vorm van het apparaat, dat eruitziet als een grote "C". Het bestaat uit een boogvormig frame met aan de ene kant een röntgenbuis en aan de andere kant een röntgendetector. Zo kan het apparaat rondom de patiënt bewegen en vanuit verschillende hoeken beelden maken zonder de patiënt te verplaatsen. Door de C-boog kunnen artsen tijdens operaties precies zien wat ze doen. Het biedt real-time, gedetailleerde beelden van het lichaam van de patiënt.

Zo kunnen de vaatchirurgen operaties ‘in de vaten’ (endovasculair) combineren met open operaties. Ook kan men kleinere sneden maken en sneller reageren op eventuele problemen. Dit betekent vaak minder pijn en een sneller herstel voor de patiënt, wat van groot belang is voor het succes van ingrepen.”

Nilce heeft al eerder in een hybride OK gewerkt. “In de hybride OK werken anesthesioloog, anesthesiemedewerker, interventieradioloog, operatieassistenten en de vaatchirurg nauw samen. Als interventielaboranten ondersteunen we door het bedienen van de apparatuur.''

''Ik heb ervaring opgedaan in een ander ziekenhuis, maar voor veel collega’s is de apparatuur nieuw. Interventielaboranten, operatieassistenten en artsen krijgen momenteel scholing over het apparaat en hoe het optimaal gebruikt kan worden.”

Nilce kijkt uit naar de opening van de hybride OK. “Het is een aanwinst voor het GHZ. Het zal onze patiëntenzorg nog verder verbeteren!”

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.6

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 400 beoordelingen