Mijn Groene Hart Ziekenhuis

Hier vindt u uw
patiëntenportaal

naar overzicht

Veelgestelde vragen

We proberen alle betrokkenden zo goed mogelijk te informeren over de plannen en voortgang van de bouw in het GHZ. Op deze pagina vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. 

Neem contact op

Veelgestelde vragen

  • Waarom gaat het GHZ bouwen?

    Een groot deel van ons ziekenhuis is ruim 50 jaar oud en voldoet daardoor niet meer aan de huidige eisen voor goede patiëntenzorg. Om de kwaliteit, veiligheid en continuïteit van de ziekenhuiszorg te blijven bieden, zullen deze oude bouwdelen de komende jaren vervangen moeten worden. In de plannen voor de vernieuwbouw kunnen we meteen ook actuele thema’s zoals duurzaamheid en efficiëntie meenemen.

    Ook de veranderende zorgvraag speelt een rol in de vernieuwing. Mensen worden ouder, waardoor de zorgvraag toeneemt en complexer wordt. Het aantal inwoners in onze regio stijgt door de komst van nieuwbouwwijken. En de verwachting is dat er in 2040 te weinig zorgprofessionals zijn om aan deze groeiende zorgvraag te voldoen. We kunnen de zorg alleen toegankelijk en betaalbaar houden als we de zorg slimmer inrichten, meer digitaliseren, nog meer samenwerking in de keten (netwerkorganisatie) en aandacht hebben voor gezondheid in plaats van ziekte. 

  • Wanneer begint de bouw van het nieuwe ziekenhuis?

    De voorbereidingen zijn al in volle gang. Najaar 2025 wordt gestart met de verplaatsing én verduurzaming van de centrale techniek. Door de verplaatsing ontstaat ruimte, zodat we daarna nieuw kunnen bouwen. De eerste fase van onze vernieuwbouw loopt tot 2031 en bestaat uit vier stappen. In 2031 zal alle patiëntenzorg weg zijn uit de oudste gebouwen en plaatsvinden in de nieuwbouw: van de spoedeisende hulp tot de verpleegafdelingen.

    Door in stappen te bouwen kunnen we inspelen op ontwikkelingen die nu nog niet bekend of te voorspellen zijn. De fasering helpt ook om op ieder moment in het proces goede afgewogen financiële keuzes te kunnen maken. Zo zorgen we ervoor dat onze zorg beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar blijft.

  • Wanneer is het nieuwe gebouw klaar voor gebruik?

    De eerste fase van onze vernieuwbouw loopt tot 2031 en bestaat uit vier stappen. In 2031 zal alle patiëntenzorg weg zijn uit de oudste gebouwen en plaatsvinden in de nieuwbouw: van de spoedeisende hulp tot de verpleegafdelingen.

    De tweede fase begint na 2031 en loopt door tot 2039. In de tweede fase verdwijnen ook de kantoorfuncties uit de oudbouw en in 2039 hopen we de totale herinrichting van het ziekenhuis te voltooien.

    Door in stappen te bouwen, kunnen we inspelen op ontwikkelingen die nu nog niet bekend of te voorspellen zijn. De fasering helpt ook om op ieder moment in het proces goede afgewogen financiële keuzes te kunnen maken. Zo zorgen we ervoor dat onze zorg beschikbaar, toegankelijk en betaalbaar blijft.

  • Blijft het GHZ goed toegankelijk tijdens de bouw?

    Tijdens alle fases van het bouwproces blijft het ziekenhuis volledig in bedrijf en kan er goede zorg geleverd worden. Veiligheid staat voorop en ook doorstroming van het verkeer zal zo optimaal mogelijk behouden blijven. Als andere loop- of aanrijdroutes nodig zijn, volgt er meer informatie. 
    Op dit moment is de verwachting dat de parkeervoorzieningen voor patiënten en bezoekers ongeveer gelijk blijven. We maken wel aan de Buchnerweg een extra parkeerterrein met ongeveer 50 plekken voor medewerkers. 

  • Kan alle zorg doorgaan tijdens de bouw?

    Ja! Het vernieuwen van onze gebouwen gebeurt stapsgewijs. Zo kan de zorg tijdens de bouw altijd doorgaan én kunnen we gemakkelijker inspelen op veranderingen die nu nog niet bekend zijn. We plannen alle bouwfases zorgvuldig en controleren op verschillende manieren of dat wat we willen ook in de praktijk lukt. 

    We hebben al veel ervaring met het bouwen terwijl de zorg doorloopt. Denk maar aan de hybride OK die in 2024 gebouwd is middenin het ziekenhuis én de nieuwste gebouwen die zo’n 10 jaar geleden neergezet zijn.  Veiligheid staat voorop en ook doorstroming van het verkeer zal zo optimaal mogelijk behouden blijven. Als andere loop- of aanrijdroutes nodig zijn, volgt er meer informatie.

  • Wat kunnen patiënten verwachten van het nieuwe ziekenhuis?

    De grootste verandering is dat patiëntenzorg, die nu nog in de oudste gebouwen plaatsvindt, naar nieuwe gebouwen gaan. Op de nieuwe verpleegafdelingen komen allemaal éénpersoons kamers met modern sanitair. Het wordt een heel licht en fris gebouw; fijn voor patiënt en familie. Ook wordt een spoedplein gemaakt, waar bijvoorbeeld SEH en HAP nog beter kunnen samenwerken. 
    Het wordt een plek waarin we makkelijker samenwerken met alle (regionale) zorgverleners én we onze patiënten nog meer bij het zorgtraject kunnen betrekken. We krijgen hierbij zoveel mogelijk hulp van slimme (digitale) technieken om de juiste zorg te leveren op de juiste plek.

  • Wat betekent de komst van het nieuwe gebouw voor medewerkers?

    Een spannende en leuke tijd! Er is veel enthousiasme om mee te denken over de inrichting. Collega’s worden op verschillende manieren en momenten meegenomen in het ontwerp en de planning. Dat blijven we tijdens de bouw ook doen. 

    Voor medewerkers worden de loopafstanden fijner in het nieuwe gebouw. Ook is men flexibeler en kan eenvoudiger samengewerkt worden. Zij gaan werken in een gebouw met de modernste technologie. Er wordt naar uitgekeken om patiënten straks in een nieuwe omgeving te ontvangen. 

  • Hoe groot wordt het nieuwe gebouw?

    Het ziekenhuis zal niet groeien, maar wel ingrijpend veranderen. Het ziekenhuis is nu 65.000 vierkante meter. Dit verandert niet. Om ruimte te krijgen voor nieuwbouw, worden daarom eerst delen van de oudbouw gesloopt en verwijderd. Een enorme puzzel!

    Najaar 2025 wordt gestart met de verplaatsing én verduurzaming van de centrale techniek. Door de verplaatsing ontstaat ruimte, zodat we daarna nieuw kunnen bouwen.

    Het vernieuwen van onze gebouwen gebeurt stapsgewijs. Zo kan de zorg tijdens de bouw altijd doorgaan én kunnen we gemakkelijker inspelen op veranderingen die nu nog niet bekend zijn. 

  • Is er aandacht voor de veiligheid van de omgeving tijdens de bouw?

    Veiligheid staat voorop en ook doorstroming van het verkeer zal zo optimaal mogelijk behouden blijven. 

  • Wordt het nieuwe ziekenhuis energiezuiniger en duurzamer?

    In het GHZ hebben we allemaal een groen hart en dus hart voor groen. Dagelijks onderzoeken we samen met medewerkers en patiënten hoe we onze zorg kunnen verduurzamen. En dat geldt natuurlijk ook voor de bouw. Met onze Vakwerk Architecten en Landschapsarchitect Copijn bouwen we aan een duurzaam en modern ziekenhuis met veel groen dat ook aansluit op de groene omgeving van ons ziekenhuis. Een ziekenhuis waarvan de nieuwe gebouwen optimaal passen bij de ontwikkelingen in de zorg. En het nieuwe deel van het ziekenhuis wordt volledig gasloos. De verwarming en koeling worden geregeld met Warmte Koude Opslag (WKO) en warmtepompen.

  • Welke rol speelt digitalisering in het GHZ van de toekomst?

    Net als in de rest van de maatschappij wordt ook de zorg ook steeds meer ondersteund door ICT. In de communicatie met de patiënt zal bijvoorbeeld meer gebruik gemaakt worden van het patiëntenportaal via onze MijnGHZ app. In de MijnGHZ app kunnen afspraken en onderdelen van het medisch dossier worden bekeken, zoals brieven, uitslagen en metingen. Dankzij digitale vragenlijsten komen patiënten beter voorbereid op het spreekuur, waardoor de tijd bij de arts efficiënter besteed kan worden.

    Digitalisering vraagt van patiënten en medewerkers een andere manier van werken. Dat gaan we zo goed mogelijk begeleiden. Er is bijvoorbeeld al een servicepunt ingericht. Bij het Servicepunt Digitale zorg kunnen patiënten terecht voor alle niet-medische vragen over ------digitale toepassingen in het ziekenhuis.

  • Met welke partijen gaat het ziekenhuis samenwerken tijdens de bouw?

    Om het nieuwe gebouw te kunnen realiseren, werken we samen met diverse (externe) adviseurs en bedrijven. Een aantal stellen we hier graag aan u voor.

  • Worden omwonenden en andere stakeholders betrokken bij het project?

    Het GHZ zal de komende jaren ingrijpend verbouwen om ook in de toekomst de zorg betaalbaar en toegankelijk te houden. En dat doen we graag met iedereen die erbij betrokken is: van verpleegkundige tot huisarts, van specialist tot wijkverpleegkundige, van directeur tot keukenmedewerker, van gemeente tot buurman en natuurlijk met de patiënt en zijn naasten. Het nieuwe gebouw is een kans. Een kans om sámen dat nieuwe ziekenhuis, en vooral de zorg van morgen te realiseren. Hiervoor hebben we een participatieplan opgesteld en organiseren we informatiebijeenkomsten voor omwonenden.

  • Het GHZ noemt dit bouw- en veranderproces route ’31. Waarom?

    In het GHZ noemen we de bouw en de verandering van de zorgprocessen ‘Route’31’. Die naam is niet zomaar bedacht, want – zoals eerder vermeld – is in 2031 is de eerste fase van ons plan afgerond. Dan zal alle patiëntenzorg weg zijn uit de oudste gebouwen en plaatsvinden in de nieuwbouw: van de spoedeisende hulp tot de verpleegafdelingen. 
    In de tweede fase verdwijnen ook de kantoorfuncties uit de oudbouw en in 2039 hopen we de totale herinrichting van het ziekenhuis te voltooien.

  • Hoe kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van de plannen en voortgang van de bouw?

    Het nieuwe gebouw is een kans om sámen dat nieuwe ziekenhuis, en vooral de zorg van morgen te realiseren. Hiervoor hebben we een participatieplan opgesteld en organiseren we informatiebijeenkomsten voor omwonenden. Andere geïnteresseerden houden we bijvoorbeeld op de hoogte via deze webpagina. Ook kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief

  • Hoe kunnen omwonenden vragen stellen of melding maken van zorgen of overlast?

    Omwonenden worden bijvoorbeeld via informatieavonden betrokken en geïnformeerd over bouwplannen, voortgang en eventuele aanpassingen aan de omgeving. Voor vragen of suggesties kan altijd contact opgenomen worden met ons bouwteam via route31@ghz.nl of 0182-505050

Contact voor omwonenden Monique van Oirschot - Relatiebeheerder omgeving

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

8.6

Beoordeling op Zorgkaart Nederland
op basis van 400 beoordelingen