Tweedelijnsdiabeteszorg
De internisten houden zich bezig met de regionale tweedelijnsdiabeteszorg (dit is de zorg die in een ziekenhuis plaatsvindt) en zijn daarmee verantwoordelijk voor de regio rondom het GHZ. Diabeteszorg vindt plaats op verschillende afdelingen van het ziekenhuis. Voor opgenomen patiënten met diabetes op de afdelingen in het ziekenhuis wordt samen gewerkt met het diabetesteam om de juiste zorg te kunnen bieden.
Daarom Diabeteszorg in het GHZ
- Door patiënten vanuit heel Nederland wordt gebruikt gemaakt van de aanwezige expertise.
- Om de aanwezige expertise binnen de diverse vakgebieden optimaal te benutten is sprake van nauwe, gestructureerde en multidisciplinaire samenwerking tijdens het behandeltraject van de patiënt.
- De mogelijkheid tot het starten en begeleiden van insulinepomptherapie (continue subcutane insuline infusie).
- De mogelijkheid tot het starten en begeleiden van sensortherapie (RT-CGM: Real Time Continue Glucose Monitoring).
- Het GHZ biedt diabetes patiënten de mogelijkheid om deel te nemen aan groepsbijeenkomsten. Tijdens de groepsbijeenkomsten staat verschillende onderwerpen centraal zoals voeding en sporten bij diabetes mellitus. Kijk op www.zorgbrug.nl onder Diabeteszorg voor het actuele aanbod.
- Binnen de diabeteszorg worden zwangere patiënten met diabetes en vrouwen met diabetes gerelateerde complicaties en kinderwens, begeleid. Dit gebeurt in samenwerking met de afdeling Gynaecologie. Patiënten worden tijdens hun zwangerschap begeleid op de zogeheten VIP-poli.
- We doen mee aan een pilot met videoconsulting (via internetverbinding is vanuit huis contact mogelijk met de specialist).
Bereikbaarheid diabeteszorg
Voor het maken, wijzigen of afzeggen van afspraken met de internist, verpleegkundig specialist, diabetesverpleegkundige of diëtist, neemt u telefonisch contact op met het afsprakenbureau van Interne Geneeskunde.
Voor vragen die niet kunnen wachten of als u belt als zorgverlener (o.a. thuiszorg) kunt u vragen direct doorverbonden te worden. Als u voor 14 uur belt en het is geen spoedvraag, dan wordt u dezelfde dag nog teruggebeld. Belt u na 14.00 uur dan wordt u de volgende dag teruggebeld.
Spoed?
Bij spoed kunt u tijdens kantooruren bellen met tel.: (0182) 50 50 05. Vraag dan naar de spoedlijn. U wordt doorverbonden met de diabetesverpleegkundige.
's Avonds en in het weekend kunt u bellen met (0182) 50 50 50. Vraag dan naar de dienstdoende diabetesverpleegkundige (telefonische bereikbaarheid vanuit huis).
Second Opinion diabeteszorg
Het kan voorkomen dat de behandeling van diabetes in een ander ziekenhuis niet naar wens verloopt of er bepaalde problemen optreden. U heeft dan de mogelijkheid voor het aanvragen van een second opinion in het GHZ. Het is belangrijk dat deze aanvraag plaatsvindt in overleg met uw behandelend specialist.
Diabetes mellitus in het GHZ
U kunt door middel van een verwijzing van uw huisarts of een andere specialist terecht komen bij de diabeteszorg in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ). Uw eerste afspraak is bij de internist of verpleegkundig specialist. Zij spreken uitgebreid over uw klachten en voeren lichamelijk onderzoek uit. Vervolgens stellen zij een behandelplan op.
Indien u te maken heeft met diabetes mellitus wordt u ook doorverwezen naar één van onze diabetesverpleegkundigen. Zij informeren u over diabetes mellitus en wat de gevolgen zijn. Ook kunnen zij u bijstaan bij het leren omgaan met en verwerken van de ziekte, nadat de diagnose is gesteld. De diabetesverpleegkundigen leggen verder uit waar u naartoe kunt met uw vragen en problemen. De gespecialiseerd diabetesverpleegkundige heeft ook contact met alle andere zorgverleners in uw situatie, zowel in het ziekenhuis als thuis.