Internist
Een internist binnen de diabeteszorg heeft zich gespecialiseerd in de medische aspecten van diabetes. De internist spreekt met u over de aandoening en verricht, tijdens het eerste bezoek aan de polikliniek, lichamelijk onderzoek. Tevens worden onderzoeksresultaten besproken en een behandeling voorgesteld. De internist verwijst u door naar de diabetesverpleegkundige en andere experts op het gebied van diabetes.
Verpleegkundig specialist
De verpleegkundig specialist heeft een erkende, specifieke masteropleiding afgerond en behandelt en begeleidt diabetespatiënten o.a. tijdens een eigen spreekuur. Daarnaast ondersteunt zij de internisten bij hun taken.
Gespecialiseerd diabetesverpleegkundigen
Een gespecialiseerd diabetesverpleegkundige heeft zich gespecialiseerd in de zorg voor en begeleiding van patiënten met Diabetes Mellitus. Diabetesverpleegkundigen vormen een waardevolle schakel in de continuïteit van zorg en dragen bij aan de patiëntenvoorlichting, educatie en begeleiding. Om diabetespatiënten de eigen regie te laten voeren, geven diabetesverpleegkundigen ondersteuning aan patiënten in zelfmanagement en het bevorderen hiervan. Veelvoorkomende onderwerpen zoals voeding, leefstijl, beweging en medicatie worden besproken. De frequentie waarmee u bij de diabetesverpleegkundige komt, verschilt per patiënt en hangt af van de zorgvraag.
Diëtist
Voeding speelt een centrale rol in de behandeling van diabetes. Daarom is het van groot belang dat voeding en medicatie goed op elkaar afgestemd zijn. De diëtist is de aangewezen persoon om voorlichting te geven over voeding en diabetes. De diëtist werkt nauw samen met de internist en diabetesverpleegkundige.
Pedicure en podotherapeut
De voeten van diabetespatiënten hebben veel aandacht en zorg nodig. Een podotherapeut en pedicure werken nauw samen in de behandeling van voetklachten en afwijkingen die kunnen leiden tot verschillende complicaties. Daarnaast geven zij adviezen over schoenen en het verzorgen van voeten.
Medisch psycholoog
Omdat diabetes een belastende ziekte kan zijn, is het heel begrijpelijk dat sprake kan zijn van psychosociale problemen. U kunt hierdoor behoefte hebben aan extra begeleiding en een beroep doen op de medisch psycholoog.
Oogarts
Door diabetes kunnen verschillende afwijkingen van het oog ontstaan zoals o.a. retinopathie (afwijkingen aan het netvlies) en cataract (afwijking van de lens). De oogarts controleert of u oogafwijkingen heeft als gevolg van de diabetes en kan deze vroegtijdig behandelen.
Nefroloog
Nierschade is een van de mogelijke complicaties bij diabetes. Daarom is het van belang dat, indien nodig, de nefroloog (internist die zich heeft gespecialiseerd in nierziekten), betrokken is bij uw behandeling. Een van de eerste verschijnselen van nierschade is het lekken van kleine eiwitten via de urine. Dit heet microalbuminerie. Dit is de reden dat jaarlijks urineonderzoek in het laboratorium plaatsvindt.
Gynaecoloog
De gynaecoloog begeleidt zwangere vrouwen met diabetes. Tevens kan hij/zij geconsulteerd worden bij vragen over erfelijkheid en kinderwens bij diabetespatiënten. U kunt contact opnemen met uw behandelende internist als u verwezen wilt worden naar de gynaecoloog.
Laboratorium
Voordat u een bezoek aflegt aan de polikliniek, is het de bedoeling dat u naar het laboratorium gaat voor controle van uw bloed. Ook ontvangt u regelmatig, na uw bezoek aan de polikliniek, een labformulier waarmee u naar het laboratorium gaat waar bloed en/of urine verder wordt onderzocht.