Onderzoek op het KCHL
Op het KCHL wordt onderzoek in bloed en andere lichaamsvochten (bijvoorbeeld urine) uitgevoerd. De onderzoeken richten zich op het meten van verschillende stoffen en cellen die aanwezig zijn in het materiaal dat is afgenomen. Door het aantonen van stoffen als zouten, eiwitten of stofwisselingsproducten kunnen ziekten worden aangetoond of uitgesloten. De meest voorkomende onderzoeken worden nog dezelfde dag uitgevoerd.
Het laboratorium
Het afnemen van het materiaal binnen het Groene Hart Ziekenhuis, zoals het bloedprikken, wordt meestal uitgevoerd door het laboratorium. Dagelijks nemen we bloed af bij zo'n 1.000 mensen. Per dag voeren we ongeveer 7.000 analyses uit.
De analisten van het laboratorium onderzoeken bloed, maar ook urine en ontlasting. Minder bekend is het onderzoek van andere lichaamsvloeistoffen, zoals vocht uit de longen, knievocht, beenmerg, enz.
Onderzoek en behandeling
Het laboratoriumonderzoek vindt plaats binnen verschillende subafdelingen:
- Bloedtransfusie
- Beenmergmorfologie en flowcytometrisch onderzoek (o.a. leukemie diagnostiek)
- Hematologie (o.a. telling van verschillende typen bloedcellen, stollingsonderzoek)
- Immunochemisch onderzoek (allergie- en auto-immuundiagnostiek, eiwitonderzoek)
- Klinische Chemie (bepaling van mineralen, vetten, suikers en eiwitten)
- Moleculaire Diagnostiek (DNA onderzoek)
- Scheidingstechnieken (onderzoek naar koper, zink, vitamines)
- Urine en feces onderzoek (urineweginfecties, darmproblemen)
Nadat alle analyses gedaan zijn en op juistheid zijn gecontroleerd door de analist, wordt er door de apparatuur automatisch een uitslag in de computer gezet. Een sterk afwijkende uitslag wordt zo nodig direct naar de (huis)arts doorgebeld. De overige uitslagen worden verzameld in het computersysteem. De artsen binnen het ziekenhuis kunnen, middels een beveiligd informatiesysteem, de uitslagen vrijwel direct zien. De uitslagen voor de huisartsen worden elektronisch, via een beveiligd systeem, aan de huisartsen gerapporteerd. Met behulp van de resultaten van de onderzoeken, kunnen ziektes worden aangetoond of uitgesloten.
Maakt een (huis)arts nog geen gebruik van dit systeem, dan ontvangt hij/zij een schriftelijke rapportage per post. Binnen enkele dagen na de bloedafname heeft de dokter de uitslag in zijn bezit.
Bloedtransfusiedienst
De bloedtransfusiedienst van het laboratorium heeft een voorraad bloed en bloedplasma. Wanneer een patiënt bloed nodig heeft, zorgen onze analisten ervoor dat het juiste bloed bij de juiste persoon komt. Daarnaast geven wij plasma uit en soms bloedplaatjes (trombocyten)-concentraat.