Contact
In het Groene Hart Ziekenhuis kunt u met uw vragen en problemen rondom de borstvoeding terecht bij onze gecertificeerde lactatiekundigen en borstvoedingscoach, als u onder controle bent bij de gynaecoloog of wanneer uw baby onder behandeling is bij de kinderarts. Bent u klinisch bevallen in het Groene Hart ziekenhuis en inmiddels weer thuis dan kunt u tot zes weken na de bevalling nog contact opnemen voor lactatiekundige hulp. Er zijn geen kosten verbonden aan een consult.
Advies
De lactatiekundige geeft advies over:
- De borstvoeding in het algemeen (bijvoorbeeld van zwangere vrouwen die eerder problemen ondervonden bij het geven van borstvoeding)
- Bij teveel of te weinig melk
- Pijn bij het voeden
- Bij problemen met het aanleggen van de baby
- Borstontsteking
- Als de baby niet wil drinken aan de borst
- Begeleiding rondom de prematuur geboren of zieke zuigeling
- Het afbouwen van de borstvoeding
- Borstvoeding na een operatie
- Borstvoeding en allergieën
- Antenataal kolven (kolven in de zwangerschap)
- Het afbouwen van de borstvoeding
Kwaliteit en visie
Het Groene Hart Ziekenhuis en stichting In Zwang vinden het belangrijk dat, waar mogelijk, pasgeborenen borstvoeding krijgen. We werken conform het Baby Friendly Hospital Initiative-programma van UNICEF en de WHO. Ons uitgangspunt is fysiologisch babygedrag en hechting van álle baby's ongeacht de voeding die ze krijgen. Zo gaat de focus van 'borst-of-fles' naar 'baby'. We geven ouders objectieve, niet door commercie gekleurde informatie. We volgen hierbij ons voedingsbeleid, welke is opgebouwd volgens de vijf standaarden te weten:
Standaard 1
Organisatie
|
Beleid, Scholing Prenatale informatie en Ketenzorg |
Standaard 2
Pasgeborene
|
Begeleiding goede start |
Standaard 3
Praktijk
|
Informatie en praktijk van het voeden |
Standaard 4
Kind
|
Bijvoeding en voeding voor het oudere kind |
Standaard 5
Hechting
|
Hechting en zeggenschap |
De medewerkers van het Vrouw Kind Centrum en In Zwang zijn allemaal geschoold in het begeleiden bij het geven van borstvoeding. Regelmatig worden er nieuwe scholingen gegeven door de lactatiekundigen IBCLC.
Vergoeding zorgverzekeraar voor lactatiekundige thuis
Zoekt u na het ziekenhuisverblijf een lactatiekundige die u kan begeleiden in de thuissituatie, kijkt u dan voor informatie op www.nvlborstvoeding.nl Hier vind u gegevens over lactatiekundigen bij u in de buurt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering.
De lactatiekundige moet dan aangesloten zijn bij de NVL. Informeer in uw verzekeringspolis of bij uw verzekeraar of u lactatiekundige zorg vergoed krijgt. Een lijst van verzekeraars die lactatiekundige hulp vergoeden, vindt u op bovenstaande website.
Let op: soms vergoedt de zorgverzekering alleen een consult na doorverwijzing van uw huisarts, verloskundige of het consultatiebureau.
Gecertificeerd
Onze lactatiekundigen zijn IBCLC - een internationale opleiding voor lactatiekundigen - gecertificeerd en lid van de NVL, de Nederlandse Vereniging voor Lactatiekundigen.