Slaapapneu en snurken
Bij het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS) treden herhaaldelijk vernauwingen van de bovenste luchtwegen op. Dit leidt tot ademstilstanden (apneus) die vaak samengaan met (luidruchtig) snurken. Als gevolg hiervan ontstaat er een zuurstoftekort in het bloed. Iemand wordt hier onbewust wakker van, waarna de ademhaling weer op gang komt. Het gevolg is een wisseling van een diep slaapstadium naar een minder diep slaapstadium.
Veelvuldige apneus veroorzaken slaapverstoring en afname van de slaapkwaliteit, waardoor men niet goed uitgerust opstaat. Dit lijdt tot erge moeheid/slaperigheid overdag, concentratieverlies, vergeetachtigheid, humeurigheid en tal van andere klachten.
Meer informatie vindt u in onze folders.
Maatregelen tegen snurken
Voor alle patiënten met OSAS is het belangrijk om algemene maatregelen te treffen. Als u licht OSAS heeft, kunnen deze algemene maatregelen uw klachten al veel minder maken en soms is verdere behandeling niet meer nodig.
Het gaat om de volgende maatregelen:
- afvallen als u te zwaar bent
- 's avonds geen alcohol drinken
- stoppen met roken
- geen medicijnen nemen waar u suf van wordt.
Maatregelen snurken
In veel gevallen kunt u zelf al het één en ander doen om het snurken te verminderen.
Welke omstandigheden bevorderen het snurken?
Het snurken wordt bevorderd door omstandigheden die het deel van de luchtweg tussen de neusingang en de stembanden nauwer maken. Deze omstandigheden zijn:
- Slapen op de rug: hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren.
- Een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
- Verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong door oververmoeidheid en door ouder worden. Ook alcohol en bepaalde medicijnen (slaapmiddelen, kalmerende middelen) verminderen de spanning in deze spieren waardoor ze verslappen.
- Voortdurende irritatie van de keel door bijvoorbeeld roken of brandend maagzuur kan de wand van de keelholte verdikken en de doorgang nauwer maken.
- Overgewicht. Hierbij worden ook de wanden van de keelholte dikker en zit er meer vetweefsel in de hals.
- Vergrote keel- en/of neusamandel. Dit komt vooral bij kinderen voor.
- Een te nauwe neusholte oftewel neusverstopping door zwelling van het neusslijmvlies (bij verkoudheid en allergie), door poliepen (met vocht gevulde uitstulpingen van het neusslijmvlies) of door scheefstand van het neustussenschot, waardoor een te lage luchtdruk in de keelholte ontstaat bij het inademen.
Hoe kunt u snurken voorkomen of verminderen?
Met bepaalde leefregels kunt u mogelijk het snurken verminderen:
- Vermijd alcoholgebruik vanaf twee uur voor het slapen.
- Gebruik geen zware maaltijd vlak voor het slapen.
- Stop met roken.
- Streef naar een goed lichaamsgewicht door gezond te eten en voldoende te bewegen. Een vuistregel is dat uw lengte (boven de meter) in centimeters gelijk is aan het ideale gewicht (in kilo's).
- Zorg voor een regelmatig leefpatroon, waarbij eventuele slaapmiddelen en kalmerende middelen niet meer nodig zijn.