Dit houdt in dat de laboratoriumspecialisten van het GHZ het recht voorhouden is om geen aanvragen voor laboratoriumdiagnostiek in behandeling te nemen van anderen dan deze medische professionals of aanvragers waarvan op voorhand niet voor 100% duidelijk is of zij reguliere dan wel door de zorgverzekeraar vergoede gezondheidszorg verlenen.
Daarnaast onderschrijven de laboratoriumspecialisten GHZ de multidisciplinaire richtlijn Preventief Medisch Onderzoek van de KNMG. Dit houdt in dat effectieve preventieve diagnostiek toegankelijk moet zijn voor elke burger, maar niet-effectieve preventie moeten worden tegengegaan, zoals meestal nutteloze maar op grote schaal aangeprezen medische check-ups of testen op ziekten die u misschien gaat krijgen maar waar niets aan te doen valt. In andere woorden: de aangevraagde laboratoriumdiagnostiek moet zuinig en zinvol zijn.
Praktische uitgangspunten bij het beoordelen of een aanvrager een "reguliere aanvrager" betreft zijn dat:
- de reguliere aanvrager beschikt over een geldige en aantoonbare AGB-artsencode
- de reguliere aanvrager NIET op onze lijst van niet-reguliere aanvragers staat, en
- we uitsluitend "zinvolle laboratoriumdiagnostiek" honoreren, d.w.z. uitsluitend laboratoriumdiagnostiek zoals die ook door huisartsen op basis van de NHG-richtlijnen is aan te vragen.
Is er sprake van een niet-reguliere aanvrager? Meldt u zich in het Groene Hart Ziekenhuis op de poli bloedafname, route 27, dan zal de medewerker bloedafnamebalie u een brief uitreiken, waarop drie keuze opties staan uitgelegd. Vul deze brief in en geef de brief af aan de balie.
Indien u zich meldt bij een priklocatie in de regio en de medewerker bloedafname constateert dat uw aanvraag niet in behandeling kan worden genomen, dan zal de medewerker u verwijzen naar de informatie op deze website. Nadat u de brief met opties hebt gelezen kunt u zich alleen melden in het ziekenhuis als u voor optie 1 kiest: Uitsluitend de reguliere bloedtesten worden afgenomen en in behandeling genomen. Kiest u voor optie 2, de verwijzing laten beoordelen, stuur dan het ingevulde formulier naar bloedafname@ghz.nl.
In alle andere gevallen verzoeken wij u met de aanvragend arts of uw eigen huisarts contact op te nemen.
Onbekende keuringsinstantie
In geval de aanvrager een (voor ons onbekende) keuringsinstantie is en/of het verzoek is om uitsluitend (meegeleverde) buizen bloed af te nemen en (aan de patiënt mee te geven om) op te sturen, bieden we de patiënt in plaats daarvan aan om een standaardpakket “keuring” te bepalen, dat aan patiënt zelf gerapporteerd en gefactureerd wordt.
Het standaardpakket "keuring" bestaat uit:
- Hb/Ht, MCV, trombocyten, leukocyten inclusief differentiatie
- HbA1c en glucose
- ASAT, ALAT en gamma-GT
- kreatinine en eGFR
- HDL, LDL, cholesterol
- Bezinking