Hier vindt u uw
patiëntenportaal
Waarmee kunnen we u helpen?
Contact opnemen?
Wij helpen u graag verder. Neem telefonisch contact met ons op of stel gemakkelijk online uw vraag (alleen voor niet-medische vragen).
Klinisch geriater
De klinisch geriater is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de behandeling van oudere mensen met ingewikkelde ziekteproblemen. De geriater kijkt niet alleen naar de lichamelijke ongemakken, maar plaats deze in de context van de patiënt als persoon.
Ouderdomsziekten
Veel voorkomende ouderdomsziekten, waarvoor u naar een arts voor oudere patiënten (geriater) kunt gaan:
- Geheugenproblematiek en plotselinge verwardheid (delier)
- Mobiliteitsstoornissen (problemen met bewegen) en vallen
- Continentieproblemen (urineverlies, ontlastingsproblemen)
- Voedingsproblematiek (ondervoeding)
- Polyfarmacie (gebruik van veel medicijnen tegelijkertijd)
- Stemmingsstoornissen (somberheid, eenzaamheid en levensfase problematiek)
- Onverklaarde achteruitgang in het dagelijks functioneren
Daarom geriatrie in het GHZ
- Het GHZ heeft een geheugenpoli voor anderstaligen.
- Er is een nauwe samenwerking met de internist-ouderengeneeskunde.
- De patiënten worden behandeld door een multidisciplinair team. Dit betekent dat de kennis van verschillende specialisten wordt gebundeld om samen de best passende zorg te leveren. De coördinatie van de ouderenzorg verloopt echter via één aanspreekpunt, wat prettig is voor patiënt en naasten.
- Professionele activiteitenbegeleiders en getrainde vrijwilligers organiseren dagelijks bijeenkomsten in de huiskamer met geheugentraining, muziek, beweging en spel zodat de ouderen een comfortabel verblijf hebben en uitgedaagd blijven.
- Zien eten, doet eten: patiënten op de afdeling Ouderengeneeskunde eten de warme maaltijd gezamenlijk, in de gemeenschappelijke huiskamer.
- Transferverpleegkundigen worden vanaf het begin van de opname betrokken bij de opgenomen patiënten en hun mantelzorgers met inventarisatie en coördinatie van de huidige en benodigde hulp voor thuis, na het ontslag. Zij ondersteunen tevens bij eventuele uitbreiding van deze thuishulp en bijvoorbeeld bij (tijdelijke) plaatsing in verpleeghuis.
- We organiseren meerdere keren per jaar een groepsvoorlichting bestemd voor familie en mantelzorgers van mensen met de diagnose dementie. Meer informatie over deze groepsvoorlichtingen vindt u onderaan deze pagina.
Het behandelteam
De klinisch geriater werkt samen met gespecialiseerde verpleegkundigen, een psycholoog, een maatschappelijk werker, een fysiotherapeut en een activiteitenbegeleider. Waar nodig worden ook andere specialisten in consult gevraagd.
Afspraak maken
Bent u door uw huisarts of specialist doorverwezen naar de geriater? Dan kunt u een afspraak maken in ons ziekenhuis. U kunt hiervoor contact opnemen met de poli geriatrie.
Lees hier meer over het eerste bezoek aan de polikliniek Geriatrie.
Deze voorlichting is bestemd voor familie en mantelzorgers van mensen met de diagnose dementie. Tijdens de voorlichting vertellen wij meer over de ziekte dementie en bieden we handvatten voor het omgaan met uw naaste.
Alle informatieavonden van dit specialismeUw behandelteam
Deze voorlichting is bestemd voor familie en mantelzorgers van mensen met de diagnose dementie. Tijdens de voorlichting vertellen wij meer over de ziekte dementie en bieden we handvatten voor het omgaan met uw naaste. Als uw naaste (de patiënt) ook naar de groepsvoorlichting wil, is hij/zij welkom. Houd u er wel rekening mee dat de voorlichting niet op zijn of haar situatie is afgestemd. Als u twijfelt wat te doen, belt u dan gerust naar de poli Geriatrie om advies te vragen.
We vragen u om u aan te melden via het secretariaat geriatrie via geriatrie.secretariaat@ghz.nl of 0182-505990. Graag met vermelding van naam en geboortedatum patiënt. Vermeld ook het aantal personen dat naar de groepsvoorlichting komt.
- 28 januari
- 12 maart
- 9 april
- 18 juni
- 27 augustus
- 16 oktober
- 10 december
Locatie: Green Restaurant in het Groene Hart Ziekenhuis
Tijd: 18:30 - 21:30 uur