Hier vindt u uw
patiëntenportaal
Waarmee kunnen we u helpen?
Contact opnemen?
Wij helpen u graag verder. Het maken van een afspraak is alleen mogelijk op verwijzing van een specialist binnen het GHZ, en dus niet vanuit een huisarts of specialist van een ander ziekenhuis.
Onze logopedisten helpen u graag en werken bijvoorbeeld op de afdeling neurologie, intensive care, geriatrie, en op andere verpleegafdelingen. Als u een poliklinische afspraak wil maken, heeft u een verwijzing nodig van een specialist binnen ons ziekenhuis. De logopedist kan een diagnose stellen en u vervolgens behandelen om zo het probleem te verminderen of te verhelpen.
Aandachtsgebieden
Een logopedist houdt zich bezig met de volgende aandachtsgebieden:
- Spraak
Bij een spraakstoornis werken de spieren die nodig zijn voor ademhaling, de stem en uitspraak niet voldoende, of ze worden niet goed gebruikt. - Taal
- Kinderen kunnen moeite hebben met het leren van de taal. Zij spreken of begrijpen de taal dan niet zoals hun leeftijdgenootjes.
- Patiënten met hersenbeschadiging kunnen te maken krijgen met afasie. De patiënt heeft dan moeite met taal. Spreken, begrijpen, lezen of schrijven gaat moeizaam of is niet mogelijk. - Stem
De stem kan door verschillende oorzaken niet goed meer klinken. Voorbeelden hiervan zijn verkeerd gebruik van de stem, een neurologische aandoening of beschadiging van de stembanden. De stem kan minder helder zijn of hoge en lage tonen kunnen niet meer worden gemaakt. - Gehoor
Een verminderd gehoor kan de spraak-/taalontwikkeling en de communicatie sterk belemmeren. De logopedist kan een korte screening doen naar het gehoor en tips geven voor de communicatie. - Slikken
Bij een slikstoornis heeft de patiënt moeite met eten en drinken. Spieren in en rond de mond werken niet goed, reflexen zijn versterkt dan wel verzwakt aanwezig of het gevoel in de mond is niet goed. Een patiënt kan zich dan gemakkelijk verslikken of krijgt niet genoeg voedsel en vocht binnen.
Logopedie bij kinderen
Kinderen kunnen veel baat hebben bij logopedie. Bij een aantal problemen bij kinderen werken diverse disciplines nauw samen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het Spraak/Taal Spreekuur en de Groei en Ontwikkelingspoli. Logopedie is daarbij dan één van de disciplines.
Op de kinderafdeling geeft de logopedist begeleiding en advies bij baby's en jonge kinderen met eet- en drinkproblemen. Vaak zijn de problemen een gevolg van vroeggeboorte, problemen in het mondgebied, langdurige sondevoeding of lichamelijke aandoeningen. Bij kinderen zijn er de volgende aandachtsgebieden:
- Spraak/Taal Spreekuur (STS)
Het STS is een multidisciplinair spreekuur waar kinderen worden onderzocht waarvan de spraak- of taalontwikkeling niet goed verloopt. De betrokken disciplines zijn: KNO, Kindergeneeskunde, Logopedie en Medische Psychologie. - Groei en Ontwikkelingspoli (GO-poli)
In het Groene Hart Ziekenhuis bestaat de GO-poli. Daar worden (veel) te vroeg en/of te klein voor de zwangerschapsduur geboren kinderen (prematuur/dysmatuur) multidisciplinair gevolgd in hun ontwikkeling. Dit is een samen-werkingsverband tussen Kindergeneeskunde in het GHZ en de jeugd gezondheidszorg (JGZ) en kan worden gezien als een gespecialiseerd consultatiebureau. Kinderen worden volgens een vast schema gezien door de kinderarts, consultatiebureau-arts, fysiotherapeut en logopedist. De logopedist is betrokken bij het onderzoeken en begeleiden van de ontwikkeling van deze kinderen. - Daarnaast kunnen kinderen met eet- en drinkproblemen en/of andere problemen op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor en slikken bij de logopedisten van het GHZ terecht.