Het is heftig omdat je hier geconfronteerd word met de verschijnselen van het ziektebeeld. Met het besef dat het ook ineens slecht kan gaan. Het zweet breekt me soms uit, niet alleen door het warme pak wat ik draag. We worden geleefd. Zijn vooral op onze eigen kamers bezig met de patiënten. Af en toe zie ik een andere collega op de gang. Door de hectiek vergeet ik waar ik ben of wat ik hier doe. We werken van pauze tot pauze die we los van elkaar hebben. Fijn om even weg te zijn van de drukte, het rennen en de zo totaal andere wereld. Als ik mijn pak uittrek en alles van me af laat glijden, merk ik pas echt dat ik aan pauze toe was.
De avond vliegt voorbij. De sfeer is zonder dat ik het merkte omgebogen tot een kalme gedrevenheid. Het komt door de rust die ik in mezelf ervaar van het hier zijn. Maar ik merk het ook bij de anderen die voor deze avond mijn collega's zijn. We doen het met elkaar. Dat zorgt ervoor dat ik me immens trots voel op mezelf en de anderen. Die normaal op Chirurgie, Orthopedie, KNO, Geriatrie en de afdeling Longgeneeskunde werken. Mijn ervaring als kinderverpleegkundige is mijn veilige houvast op deze overweldigende plek. Voor volwassen zorgen blijkt lastig. Bij kinderen heb ik geen moeite een gesprek te beginnen. Vanavond merk ik dat ik zoekende ben. Ook is het verhaal achter de patiënt anders. Al deze mensen hebben een leven opgebouwd voordat ze hier in dit bed terecht zijn gekomen. Er blijven flarden van gesprekken hangen. En ik merk dat ik het anders dan normaal mee neem naar huis. Waar er in de afgelopen weken af en toe weer iets omhoog komt in mijn hoofd.
Maar het zorgt ook voor bijzondere en grappige momenten. 'Ik kom uw spierballen meten,' zeg ik zonder na te denken. De man kijkt me niet-begrijpend aan. 'Dat zeg ik bij kinderen als we bloeddruk om hun arm meten,' leg ik uit, en de man begint een heel verhaal over de tijd dat hij nog spierballen had en de meisjes bij bosjes voor hem vielen. Even maak ik me een voorstelling van hoe dat eruit zou hebben gezien en wanen we ons samen in een andere wereld weg van hier.
Juist omdat de tijd omvliegt en ik in een lekkere flow aan het werk ben is het zo heftig. Ik vind het bijzonder genoeg ook echt leuk om te doen, om hier te zijn en te zorgen voor deze mensen. Dan komt de nachtdienst ons aflossen. Trots kijk ik om me heen, dit gecreëerde team heeft vanavond een topprestatie neergezet. Ik zie het aan onze afgetobde gezichten, ons haar in de war en knotjes afgezakt.
Het is een onvergetelijke ervaring. Ik heb het echt ervaren en ben erin gedoken. Dat ik als Thamara én als kinderverpleegkundige veel meer kan dan ik in eerste instantie zelf had gedacht. Ik besef dat je het hier zijn moet ervaren. En dat bizar genoeg het ergste doen wat er bestaat, tegelijkertijd het mooiste is wat er is.