“Wintersportblessures zijn van alle jaren,” vertelt Ronald. “Daarmee houden we met de planning op de polikliniek al rekening, al kan het in deze periode wel drukker zijn met patiënten met ernstig letsel. Gelukkig kunnen we breuken prima binnen een à twee weken na letsel opereren. Mensen hoeven dus echt niet direct uit de auto of vliegtuig naar de spoedeisende hulp te komen.”
Voorkom wintersportletsel
Het Groene Hart Ziekenhuis heeft een Multidisciplinaire Trauma Unit (MTU). Hierin behandelen zowel chirurgen als orthopeden (met speciale aandacht voor trauma) gezamenlijk patiënten die een ongeval hebben gehad: de zogeheten traumapatiënten. Tijdens het wintersportseizoen worden hier vooral arm- en beenbreuken en verdraaide knieën behandeld. In die periode zien de artsen ook meer sleutelbeenbreuken. Voor al deze blessures geldt het cliché dat voorkomen beter is dan genezen.
Ronald benadrukt het belang van goede training en rust voordat je op wintersport gaat. “Het is vaak een intensieve week. Vermoeidheid is – naast slecht weer – de belangrijkste oorzaak van ongevallen. Je kunt wel maatregelen nemen om de kans op letsel te verkleinen. Zorg bijvoorbeeld thuis al voor goede training bij een sportschool, draag passende skischoenen en een helm. Pas je snelheid aan op je eigen niveau en let ook op met (teveel) alcohol”, zegt hij.
Moderne behandelmethodes
Niet alleen de wintersport ontwikkelt zich continu; ook de behandelingen van wintersportletsel staat niet stil. “Er komen geregeld nieuwe materialen, zoals verbeterde platen en pennen, waarmee we breuken kunnen opereren. Ook voor het eventueel herstel van kruisband- en meniscusletsel zijn moderne technieken beschikbaar. Voor een nieuwe kruisband wordt bijvoorbeeld een eigen pees gebruikt die als kruisband gaat functioneren”, vertelt Ronald.
Daarnaast biedt het ziekenhuis Virtual Fracture Care aan. “De patiënt krijgt hierbij geen gips, maar een functionele behandeling met een brace of drukverband. Via een app krijgt men extra informatie en noodzakelijke oefeningen. Hebben patiënten een eenvoudige botbreuk en geen klachten meer, dan hoeven ze niet terug naar het Groene Hart Ziekenhuis voor nacontrole.” Zo geeft het Groene Hart Ziekenhuis de juiste zorg op de juiste plek. Dat kan in het ziekenhuis zijn, maar dat hoeft soms dus niet.