Verschillende behandelingen
Op basis van dat onderzoek bepaalt de arts wat de beste behandeling is. Monique: “Dat kan bijvoorbeeld inseminatie (IUI) of In Vitro Fertilisatie (IVF) zijn. Bij vrouwen die geen of een heel onregelmatige eisprong (ovulatie) hebben, is ovulatie-inductie een mogelijkheid. Hierbij stimuleren we de eisprong door middel van medicijnen. Bij een aantal behandelingen werken we nauw samen met het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp.”
Een klein team
“We hebben hier op de afdeling alle nodige medische kennis in huis”, vertelt Monique. “Ons fertiliteitsteam bestaat naast de gynaecologen uit vijf personen. We geven advies, beantwoorden vragen en begeleiden het hele proces van de behandeling. We zijn zeven dagen in de week bereikbaar. Het proces is namelijk best intensief en soms ook emotioneel. Doordat de patiënt vaak dezelfde gezichten ziet, leren we elkaar goed kennen.”
Informeren en begeleiden
Hoe ziet zo’n traject op de afdeling Fertiliteit er dan uit? “Dat hangt helemaal af van welke behandeling voor jou werkt en wat er speelt”, zegt Monique. “Soms is het bijvoorbeeld nodig je leefstijl aan te passen of te testen wanneer je ovuleert. Dat is het moment van de eisprong. Daarin kunnen wij ook ondersteunen.”
“Er is veel dat je zelf kunt doen. Heb je een kinderwens? Stop dan met roken, want dat heeft zowel bij de man als de vrouw invloed op je vruchtbaarheid. Houd ook rekening met je BMI; een te hoog lichaamsgewicht kan zwanger worden moeilijk maken. Houd je cyclus zelf ook vooral bij om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent.”
Lotgenoten vinden
De afdeling Fertiliteit van het Groene Hart Ziekenhuis heeft kort geleden opnieuw de Freya pluim ontvangen. Dat is een keurmerk van de Monitor Fertiliteitszorg, oftewel Freya. “Het betekent dat we aan de hoogste standaarden voldoen als het gaat om fertiliteitszorg”, legt Monique uit.
“Freya is bovendien een breed georiënteerde patiëntenvereniging. We kunnen patiënten verwijzen naar kenniscafés en informatieavonden. Er zijn ook manieren om via deze weg met lotgenoten in contact te komen. We horen vaak terug van patiënten dat ze veel steun halen uit dat contact. Om die reden organiseren we zelf ook regelmatig een lotgenotenbijeenkomst in het GHZ.”